> > Plannen voor uitbreiding Naturalis Leiden

Plannen voor uitbreiding Naturalis Leiden

22-02-2012 - NCB Naturalis in Leiden gaat uitbreiden. De nieuwbouw biedt plaats aan nieuwe kantoren, laboratoria en collectiedepots. De architect is nog niet bekend.

Het bestaande gebouw van architect Fons Verheijen (VVKH Architecten) uit 1997 is te klein geworden na het samengaan van museum Naturalis met drie universitaire instituten, het Zoölogisch Museum Amsterdam en de twee vestigingen van het Nationaal Herbarium Nederland te Leiden en Wageningen. Alle medewerkers worden op de locatie van Naturalis in Leiden gehuisvest. Hierdoor groeit het aantal medewerkers van 130 naar 250 en het aantal objecten in de collectie van 15 miljoen naar 37 miljoen.

De nieuwbouw is een onderdeel van een groter huisvestingsplan, waarbij ook de bestaande panden zullen worden heringericht om een optimale accommodatie te realiseren. Het grootste deel van de collectie is en wordt ondergebracht in de magazijntoren aan de Darwinweg en in het collectiegebouw aan de Raamsteeg te Leiden. De nieuwbouw zal onder meer voorzien in huisvesting van de botanische collectie. Verder zijn extra kantoorwerkplekken gepland en zullen ook nieuwe laboratoriumfaciliteiten er een plek vinden. De nieuwbouw omvat een uitbreiding van het huidige gebouw met ongeveer 10.000 m².

Het museumgebouw wordt ook opnieuw ingericht. Hiervoor zal het museum naar verwachting in 2016 zijn deuren sluiten voor het publiek om in 2017 weer open te gaan. De architect van de uitbreiding is nog niet bekend. Het project moet nog Europees worden aanbesteed.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook