> > Van Berkel ontwerpt plein en paviljoen in New York

Van Berkel ontwerpt plein en paviljoen in New York

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

28-01-2009 - Vandaag is het door Ben van Berkel ontworpen New Amsterdam Plein & Paviljoen in Battery Park, New York City, gepresenteerd. De eigentijdse ontmoetingsplek is een hommage aan de vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en New York.

Het ontwerp van UNStudio. Vbnb. een impressie, een schets, het model en een diagram die het geometrische principe weergeeft.

Het paviljoen is gelegen aan een drukke as tussen Battery en de White Hall Ferry Terminal, op de uiterste zuidelijke punt van Manhattan. De bloemvormige geometrie zorgt ervoor dat het paviljoen van diverse zijden frontaal wordt benaderd. De structuur heeft geen hiërarchische opbouw en kent daardoor geen achterkanten. De vier uitwaaierende vleugels bieden ruimte aan enkele publieke functies. Een ervan huisvest een informatiebalie voor toeristen, de tweede een kassa, en de derde een uitgiftepunt voor consumpties. De vierde vleugel bevat de faciliteiten voor de mensen die werkzaam zijn in het paviljoen. Het paviljoen is geopend gedurende de dag, maar is dag en nacht actief door de toepassing van verlichting en communicatietechnologieën.

Het paviljoen communiceert volgens Ben van Berkel, "gedeelde Nederlandse en Amerikaanse waarden. Het biedt de stad een plek die letterlijk en symbolisch open, toegankelijk en uitnodigend is. Op deze manier beantwoordt het paviljoen aan de geschiedenis van deze specifieke plaats en de duurzame relatie tussen New York en Nederland. New York is nog altijd een belangrijk cultureel centrum in de wereld, en dat geldt zeker voor de architectuur. Ik ben hier daarom ook vaak voor lezingen, tentoonstellingen en projecten. Op dit moment werkt UNStudio aan twee projecten in New York: een appartemententoren en een appartement voor een kunstverzamelaar dat over enkele maanden wordt opgeleverd. Deze kans is uniek: om op deze centrale plek op het puntje van Manhattan een paviljoen te ontwerpen dat refereert aan de rijke verbintenis tussen Nederland en Amerika is een droom. Het wordt een plek met een positief en levendig karakter."

UNStudio heeft meer ervaring met het ontwerpen van paviljoens. Eerder ontwierp UNStudio onder meer paviljoens voor de Triënnale in Milaan, diverse malen, voor de Biënnale in Venetië en een ruimtelijke installatie voor de tentoonstelling "Holiday Home" in het Institute voor Contemporary Art te Philadelphia (2006).

Op de persconferentie in Battery Gardens is door Burgemeester Cohen, staatssecretaris Timmermans en burgemeester Bloomberg van New York het officiële startsein gegeven voor het NY400-jaar, het jaar waarin met tal van maatschappelijke, culturele en economische activiteiten 400 jaar vriendschappelijke banden met de VS worden gevierd. Cohen, Timmermans en Warrie Price, President van de Battery Conservancy overhandigden Bloomberg een schaalmodel van het paviljoen dat door een grote subsidie van de Nederlandse overheid is mogelijk gemaakt, en gerealiseerd zal worden in Battery Park. Bloomberg zei dat New York met dit ontwerp van Ben van Berkel voor het New Amsterdam Plein & Paviljoen een belangrijke nieuwe publieke ontmoetingsplek krijgt. Het New Amsterdam Plein & Paviljoen wordt een bijzondere plek waar meer dan 5 miljoen mensen per jaar, inclusief 70.000 dagelijkse forensen en 2 miljoen toeristen per jaar langskomen, elkaar ontmoeten en kunnen meedoen aan activiteiten of gewoon genieten van de bijzondere omgeving.

Projectinformatie: Ontwerp: UNStudio / Adviseurs: Handel (executive architect) en bureau Happold (engineering) / Hoogte: 3 meter / Oppervlakte 43 m² / Pleinoppervlak: 1500 m².

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook