> > Recensie: UN Studio - Design Models

Recensie: UN Studio - Design Models

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

22-05-2006 - Komende week wordt het nieuwe boek van het internationaal georiënteerde UN Studio gepresenteerd: Design Models. Een recensie.

Vlnr. De cover en enkele beelden uit het boek:de matrix, introductie van de "Mathematical method" en enkele pagina's over het Mercedes Benz Museum. Afbeeldingen door UN Studio.

Architect Ben van Berkel (1957) en kunsthistorica Caroline Bos (1959) van dit Amsterdamse bureau voor architectuur, stedenbouw en infrastructuur schreven in de afgelopen 17 jaar al een aantal boeken, waaronder Move (1998) en Mobile forces (1994). In hun nieuwste boek Design Models wordt enerzijds een overzicht gegeven van de belangrijkste 34 projecten en anderzijds een ontwerpmethodiek gepresenteerd: "Design Models".

Deze ontwerpmodellen zijn ontstaan uit diagrammen die ze voor hun ontwerpen gebruikten. Deze bleken op meerdere projecten van toepassing. Een "Design Model" ontwikkelt zich en is niet gekoppeld aan een locatie. Het moet de complexiteit van de bouwopgave weergeven, waaronder routing, constructie en programma. Vaak bevat het "Design Model" organisatieschema's of matrixes met parameters. Door voor elk project andere parameters te gebruiken zullen met "Design Models" ontworpen gebouwen er nooit hetzelfde uitzien.

Er worden vijf Design Models beschreven: Inclusive principle, de drie op vorm gebasseerde modellen: Mathematical method, Blob-to-box, V-shape en de op tijd gebasseerde Deep planning modelling methode. Via een matrix aan het begin van het boek worden de besproken projecten aan een of meerdere van deze Design Models gekoppeld. Zo worden het Möbiushuis in het Gooi en Mercedes Benz Museum te Stuttgart bij het Mathematical Model ingedeeld. Op deze manier presenteerde UN Studio zich dit voorjaar overigens ook in de tentoonstelling "Evolution of Space" in het Deutsche Architectur Museum te Frankfurt am Main. De rol van zes wel in de matrix genoemde design models met titels als Corporal compactness en Hollow core is voor UN Studio kennelijk minder belangrijk, omdat ze niet apart omschreven worden en geen eigen hoofdstuk hebben.

Interessant is dat naast de ontwerpmethode die Van Berkel en Bos presenteren het 400 pagina's tellende boek gelijk een uitgebreid overzicht is van het werk van UN Studio. Van deze projecten worden schetsen, paginagrote foto's en schema's getoond. Hoewel de teksten in het boek niet een heel concrete handleiding bieden zou "Design Models" ook door andere ontwerpers voor de meer complexere ontwerpen kunnen worden ingezet.

Informatie: UN Studio: Design Models, Architecture Urbanism Infrastructure, auteurs Ben van Berkel & Caroline Bos, 400 pagina's, afmetingen 27 bij 21,5 cm, uitgever: Thames & Hudson, ISBN: 0 500 34222 9, adviesprijs € 55,- (van 24 mei t/m 2 juni € 49,95).

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook