> > De Zilverzijde in Den Haag van Kempe Thill

De Zilverzijde in Den Haag van Kempe Thill

04-09-2012 - Het door Atelier Kempe Thill ontworpen appartementencomplex Zilverzijde in Den Haag Moerwijk is voltooid.

De wijk Moerwijk aan de zuidrand van Den Haag stamt uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Het stedenbouwkundig plan is van Willem Marinus Dudok. Zilverkade is onderdeel van een grootschalige herontwikkeling van de wijk, waarvoor KCAP het stedenbouwkundig plan heeft gemaakt.

Binnen dit stedenbouwkundig heeft Atelier Kempe Thill het ontwerp voor Blok 10 gemaakt. Het plangebied grenst aan de Erasmusweg, een grote doorgaande weg met trambaan. De 88 appartementen staan aan deze weg in een zes lagen tellend volume met galerijontsluiting. De 27 rijtjeshuizen komen aan de achterzijde, aan de Wildenborghstraat. Oplevering van dit laatste deel is voorzien in 2014. De ruimte ertussen wordt ingenomen door een parkeerlaag op maaiveldniveau dat wordt bekroond door een groendak. Het complex heeft een stramienmaat van 7,2 meter, een maat die geschikt is voor zowel de parkeergarage als de woningen.

De goudkleurige gevel aan de Erasmusweg is een verdere verfijning van het ontwerp dat Atelier Kempe Thill eerder voor de projecten in Amsterdam-Osdorp en Zwolle gebruikten. De aluminium gevel bestaat uit verdiepingshoge glaspuien: de vaste delen zijn 4,5 meter breed, de schuifdeuren zijn 2,5 meter breed. Ondanks de hogere eisen ten opzichte van de eerdere projecten wat betreft geluidsisolatie, thermische isolatie en afmetingen kan een slanker profiel worden toegepast. De schuifpuien wegen 250 kilogram. Om de wind- en waterdichtheid en de hanteerbaarheid van de puien voor ouderen te testen is een 1:1 prototype gemaakt.

Projectinformatie: De Zilverzijde / Opdrachtgever: Ceres / Vestia Den Haag Zuid-West / Ontwerp: Atelier Kempe Thill: André Kempe, Oliver Thill, Teun van der Meulen met Rafael Alencar Saraiva, Marcel Geerdink, Anja Mueller, Peter Graf, Stefanie Diwischek, Andris Rubenis en David van Eck / Constructeur: ABT / Bouwfysisch adviseur: Cauberg Huygen raadgevende ingenieurs / Aannemer: Dura Vermeer Leidschendam / Brutovloeroppervlak: 9.132 m² (excl. parkeergarage) / Volume: 30.388 m³ / Bouwkosten: € 9.478.500,- (excl. BTW / incl. technische installaties) / Ontwerp-oplevering: september 2006 - januari 2012 (1e fase)

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook