> > Logistiek Platform voor ziekenhuis Leuven

Logistiek Platform voor ziekenhuis Leuven

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

11-09-2012 - De Nederlands-Belgische architectencombinatie AR-TE / de Jong Gortemaker Algra / STABO ontwerpt het Logistiek Platform voor Universitaire Ziekenhuizen Leuven.

Het Logistiek Platform komt op de campus Gasthuisberg met bebouwing uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. In het nieuwe gebouw worden een aantal logistieke functies samengebracht. Centraal in het ontwerp staat de goederenontvangst met laad- en losplatforms, waaromheen magazijnen voor apotheek, postsorteercentrum, distributiekeuken en het afvalplein liggen. Het goederenplein is direct verbonden met de logistieke tunnels van de gehele universiteits- en ziekenhuiscampus. Op het bovenliggende niveau bevinden zich de productiekeuken, kleedruimtes en kantoren. Het bestaande buffermagazijn wordt als het ware ingepakt door het nieuwe gebouw. In het gebouw is tevens een parkeergarage voor 360 auto's ondergebracht.

Het ontwerp gaat uit van één gebaar, waarbij alle programmaonderdelen, bestaande en nieuwe, helder gestructureerd worden. Het gebouw volgt met een eenvoudige vormentaal de natuurlijke glooiing van het landschap, waarbij gebruik wordt gemaakt van de aanwezige hoogteverschillen. De gebouwmassa begeleidt de ringweg, terwijl ze tegelijk de expeditiehof afschermt. Dwars over het complex heen verbindt een wandelroute een hoger gelegen parkeerterrein met de toegang van de universiteit. Het gebouw structureert hiermee dus niet alleen het programma, maar maakt onderdeel uit van het landschap. De materialisering van de gevel krijgt een technisch karakter met banden van zwart metaal, waartussen invullingen van afwisselend glas en vezelcementbeplating liggen.

De start van de uitvoering staat gepland voor het najaar van 2013.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook