> > Tentoonstelling over Braziliaanse architect Lelé in NAi

Tentoonstelling over Braziliaanse architect Lelé in NAi

13-09-2012 - In het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is vanaf 26 oktober 2012 een overzichtstentoonstelling te zien van de Braziliaanse architect João Filgueiras Lima, beter bekend als Lelé.

De architect begon zijn carrière met het bouwen aan de nieuwe Braziliaanse hoofdstad Brasília. Hij combineert in zijn werk aandacht voor functionaliteit en constructie met een grote bevlogenheid voor het vinden van oplossingen voor maatschappelijke problemen. Curatoren Max Risselada (Technische Universiteit Delft), Giancarlo Latorraca (Museu da Casa Brasileira in São Paulo) en Jorn Konijn (NAi) stelden de tentoonstelling samen. Net als de tentoonstelling over architect Louis Kahn, die dit najaar ook te zien is in het NAi, viert het verhaal over Lelé de Liefde voor Architectuur.

Onder de titel "Lelé – architect van geluk en gezondheid" neemt de architect de bezoeker mee langs het diverse werk dat hij sinds de jaren ’60 heeft gerealiseerd. De tentoonstelling richt zich op de ziekenhuizen die Lelé bouwde en de bruggen en trappen waarmee hij de toegang tot favela’s verbeterde. De tentoonstelling eindigt met een chronologisch overzicht van Lelés werk.

Lelés carrière begon eind jaren ’50 bij leermeesters Oscar Niemeyer en Lucio Costa met het ontwerpen van de nieuwe Braziliaanse hoofdstad Brasília. De architecten moesten in korte tijd en met schaarse middelen een miljoenenstad bouwen. Lelé ontwierp fabrieken die de gebouwen grotendeels prefabriceerden, waardoor kon worden voldaan aan de enorme vraag naar kwalitatief goede gebouwen in het snelgroeiende Brazilië.

Lelés werk gaat verder dan nieuwe manieren van productie. Hij experimenteerde met constructies en wist met slim ontwerp de energiebehoefte van zijn gebouwen tot een minimum te beperken. De architect realiseerde gebouwen in tal van Braziliaanse steden. Zijn creativiteit en vindingrijkheid in de omgang met materialen en constructies behoudt hij tot op vandaag. Lelé heeft met zijn werk de kiem gelegd voor de huidige manier van bouwen in Brazilië en dat maakt hem tot een sleutelfiguur in de ontwikkeling van zijn land.

De tentoonstelling wordt geopend op 26 oktober 2012 en is tot en met 10 februari 2013 te zien in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook