> > Recensie: Ontwerpen met Landschap

Recensie: Ontwerpen met Landschap

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

17-11-2008 - Ontwerpen met Landschap is een boek vol met kaarten, schema's, diagrammen, isometriƫen en perspectieftekeningen. Onderwerpen die de tekeningen behandelen zijn polders, steden, parklandschappen en tuinen. De tekeningen, zo'n 600, zijn in de afgelopen 15 jaar gemaakt in het onderzoek van de leerstoel Landschapsarchitectuur aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

De cover en enkele afbeeldingen uit het besproken boek. Vlnr. Renaissancevilla's in Rome en het Central Park.

De inleidende tekst van Professor Steenbergen bevat een voorbeeld waarin stap voor stap de totstandkoming van een tekening wordt uitgelegd. De tekeningen van het boek zijn ondergebracht in vier hoofdstukken: plananalyse, typologie, ontwerpexperiment en proefontwerp. Elke tekening is voorzien van een toelichting van de gebruikte onderzoekstechniek en tekentechniek. Tot slot worden verschillende vormen van perspectief- en parallelprojecties uitgelegd met schematische tekeningen. Hier is ook een woordenlijst, waarin begrippen als collage en geometriseren worden uitgelegd.

Ontwerpen met Landschap- de tekening als vorm van onderzoek is een interessant naslagwerk voor iedere stedebouwkundige of (landschaps)architect die voorbeelden van verschillende tekentechnieken wil bestuderen of gaan gebruiken.

Informatie: Ontwerpen met Landschap - de tekening als vorm van onderzoek / Auteur: Clemens M. Steenbergen/ Uitgeverij Thoth / 428 pagina's / ISBN: 978-90-6868-488-9.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook