> > Tentoonstelling van Winy Maas in Schijndel

Tentoonstelling van Winy Maas in Schijndel

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-01-2013 - Naar aanleiding van de ingebruikname van de door MVRDV ontworpen Glazen Boerderij in Schijndel presenteert Museum Jan Heestershuis de tentoonstelling WAAR? Gastcurator van de tentoonstelling met als thema context is de in Schijndel geboren Winy Maas.

beelden: Museum Jan Heestershuis / © MVRDV

De Glazen Boerderij is geïnspireerd op de lokale boerderij. Het is een "hypercontextueel" gebouw met een gevelcollage bestaande uit delen van 84 historische Schijndelse boerderijen, een werk van MVRDV met fotograaf Frank van der Salm. Door de schaalvergroting van het gebouw ontstaat een vervreemdend en verrassend effect.

De tentoonstelling met de titel WAAR?! onderzoekt hoe contextueel het werk van MVRDV verder is en toont daartoe maquettes van zestien gebouwen. Ook wordt gereageerd op de museale context, de historische woning van de Schijndelse kunstenaar Jan Heesters. Winy Maas nodigde drie internationaal werkende kunstenaars: Jeanne van Heeswijk, Jeroen Kooijmans en Hester Oerlemans uit om met hun werk een dialoog aan te gaan met de historische omgeving in het huis of met het dorp Schijndel waarin zij, net als Maas, zijn opgegroeid.

Een serie Wonderkamers in het woonhuis laat de achtergronden van de Glazen Boerderij zien, zoals een studie naar de lokale boerderij door middel van historische tekeningen en foto’s, een fotocollage van de gemiddelde boerderij en de polemiek rondom het ontstaan van de Glazen Boerderij. Daarnaast is er werk van drie beeldend kunstenaars, Jeanne van Heeswijk, Hester Oerlemans en Jeroen Kooijmans te zien. Zij zijn, net als Maas in Schijndel, opgegroeid en voeren nu nationaal en internationaal projecten uit.

Op woensdag 16 januari verzorgen MVRDV, Museum Jan Heestershuis en het Elde College een educatieve dag voor leerlingen VWO 5. Van 15.30 tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom bij de afsluiting van dit programma: de presentatie van de ontwerpopdracht van de leerlingen en een College Tour met Winy Maas in Cultureel Centrum ’t Spectrum, onder leiding van Laurens van Voorst. De dag is de start van diverse educatieve programma’s voor basis- en voortgezet onderwijs rondom de opening van de Glazen Boerderij.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op donderdag 17 januari van 15.30 tot 18.30 uur. Vanaf 18.30 uur wordt op de Markt in Schijndel de Glazen Boerderij geopend met een voorstelling.

Informatie: Het Museum Jan Heestershuis is geopend van dinsdag tot en met zondag (13.00 – 17.00 uur). Adres: Pompstraat 17, Schijndel.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook