> > Start bouw uitbreiding Westfriesgasthuis Hoorn

Start bouw uitbreiding Westfriesgasthuis Hoorn

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

13-03-2013 - Vandaag is de officiële eerste paal voor de start van nieuwbouw fase 2 van het Westfriesgasthuis te Hoorn geslagen.

impressies van de nieuwbouw fase 2 (beeld: dJGA)

De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is verantwoordelijk voor het bouwkundig-, constructief- en interieurontwerp van het ziekenhuis in Hoorn. De uitbreiding van het Westfriesgasthuis omvat circa 21.000 m². Hiermee wil het ziekenhuis de zorgvraag in de regio West-Friesland in de toekomst opvangen en patiënten en bezoekers een prettige omgeving bieden.

Patiëntvriendelijkheid staat voorop in het ontwerp van architectenbureau dJGA. Hans Liscaljet, architect bij dJGA, ligt toe: “In het ontwerp is extra aandacht besteed aan het comfort van de patiënt. Zo hebben de wachtruimtes grote ramen die overdag zorgen voor extra daglicht en waardoor de patiënt altijd zicht naar buiten heeft. Het gebouw straalt ook vertrouwen uit, zodat de patiënt in een prettige en moderne omgeving aan zijn herstel kan werken.”.

dJGA heeft eerder nieuwbouwfase 1 met onder meer het GGZ centrum en de parkeergarage van het Westfriesgasthuis ontworpen, alsmede het recent in gebruik genomen centrum voor radiotherapie en oncologie op het terrein van het Westfriesgasthuis.

De uitbreiding van het ziekenhuis is onderdeel van het nieuwbouwproject van het Westfriesgasthuis. De start van nieuwbouwfase 2 omvat het uitbreiden van de poliklinieken op de begane grond en eerste verdieping. Op de tweede verdieping komt een moeder-kindcentrum met kraam- en couveusesuites, zodat moeder en kind bij elkaar kunnen blijven na de bevalling. Op de derde verdieping worden het medisch microbiologisch laboratorium en klinisch chemisch laboratorium gerealiseerd.

De verpleegafdelingen bevinden zich op de vierde en vijfde verdieping. Deze sluiten aan bij de verpleegafdelingen van fase 1. De afdelingen krijgen veel eenpersoonskamers met voldoende ruimte voor familie om te blijven slapen. Op de zesde en zevende verdieping van de uitbreiding komen de scopie-afdeling en dialyseafdeling.

In het souterrain wordt een logistieke gang gecreëerd die aansluit op de logistieke gang van fase 1. Hierdoor wordt het goederentransport gescheiden van de patiënten logistiek. Hier bevinden zich ook het centrale magazijn en de fietsenstalling voor het personeel. Fase 2 wordt gedeeltelijk op het dak van de nieuwbouw uit fase 1 gebouwd, hier is bij de realisatie van fase 1 van al rekening mee gehouden.

Het eerste deel van de nieuwbouw van het Westfriesgasthuis werd in 2003 geopend. De oplevering van fase 2 wordt begin 2015 verwacht.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook