> > Lancering Abe Bonnema Architectuurprijs

Lancering Abe Bonnema Architectuurprijs

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

28-03-2013 - Vandaag is een nieuwe architectuurprijs gelanceerd: de Abe Bonnema Architectuurprijs. Aan de tweejaarlijkse prijs is een geldbedrag van 50.000 Euro verbonden.

Via deze nieuwe architectuurprijs wordt het gedachtegoed van de architect Ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. De prijs 2013 is bestemd voor de architect van een gebouw dat in de afgelopen twee jaar (2011-2012) in Nederland is opgeleverd en dat naar het oordeel van een onafhankelijke, deskundige jury een prestatie is van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, toekomstige generaties inspireert en tot voorbeeld strekt.

Naast de Abe Bonnema Architectuurprijs heeft de Stichting ook de Abe Bonnema Aanmoedigingsprijs voor Jonge Architecten ingesteld. Bij de aanmoedigingsprijs gaat het om het stimuleren van innovatie, vernieuwende idee├źn en grensoverschrijdend (ontwerp)onderzoek. Deze prijs, die in 2014 voor het eerst zal worden uitgereikt, is bestemd voor architecten, die jonger zijn dan 40 jaar. Aan de aanmoedigingsprijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Naast aandacht voor de winnaar is er bij elke editie aandacht voor het oeuvre en gedachtegoed van de architect ir. Abe Bonnema.

In de jury zitten dit jaar Frans Evers (ex. directeur-generaal Rgd), Marijke Martin (hoofddocent RUG en auteur biografie Bonnema) en de architecten Nynke Rixt Jukema, Liesbeth van der Pol, Bastiaan Jongerius en Hubert-Jan Henket.

Functionalist Abe Bonnema (1926-2001) opereerde vanuit zijn architectenbureau in Hurdegaryp bij Leeuwarden. Bonnema's bekendste creatie is zijn ontwerp voor het kantoor van Nationale Nederlanden aan de Weena in Rotterdam (1992). Lange tijd was dit gebouw het hoogste gebouw van Nederland.

Met een schenking maakte Bonnema de bouw van het Fries Museum in Leeuwarden mogelijk. Ook de instelling van de Abe Bonnema Architectuurprijs komt voort uit diens nalatenschap, die door de ir. Abe Bonnema stichting wordt beheerd.

Architecten kunnen dit jaar tot vrijdag 14 juni, 17 uur een bouwwerk insturen. Zie voor het volledige wedstrijdreglement onderstaande website. De prijs zal voor het eerst worden uitgereikt in het najaar van 2013 in het Fries Museum te Leeuwarden.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook