> > Opening brandweerkazerne Leeuwarden

Opening brandweerkazerne Leeuwarden

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-04-2013 - Op vrijdag 5 april wordt de nieuwe brandweerkazerne in Leeuwarden geopend. Het gebouw is ontworpen door BDG Architecten Ingenieurs uit Zwolle in opdracht van de Gemeente Leeuwarden.

Het concept wordt gekenmerkt door de compactheid, transparantie en energiezuinigheid. Alle functies liggen geconcentreerd rondom een sporthal, die zweeft tussen de twee verdiepingen.

De nieuwbouw is gerealiseerd om een bestaande kazerne. Voorwaarde was dat de kazerne tijdens de uitvoering in bedrijf kon blijven in een deel van dit gebouw. Het programma beslaat 3800 m².

Het gebouw heeft Z-vormige plattegronden. De begane grond bestaat voornamelijk uit remise, kleedruimten en werkplaatsen. De verdieping is georganiseerd rondom de sportruimte annex bijeenkomstruimte. Achter deze ruimte liggen de verblijven van de 24-uursdienst, die aan de rustige noordzijde zijn gelegen. De kantoren liggen daarentegen vooraan, aan de straatzijde.

De brandweerkazerne heeft een GreenCalc+ score van 254 en een Very Good klassering binnen BREEAM-NL.

Op zaterdag 6 april organiseert de brandweer een open dag, waardoor het publiek in de gelegenheid wordt gesteld om de nieuwe kazerne te bekijken.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook