> > Restauratie monumentale Villa Jongerius voltooid

Restauratie monumentale Villa Jongerius voltooid

20-05-2013 - Rijksmonument Villa Jongerius te Utrecht is gerestaureerd en herbestemd naar ontwerp van FBW architecten. Na 3 jaar zijn de werkzaamheden voltooid. Op 24 mei vindt de officiƫle opening plaats.

De strak modernistische karaktertrekken van de villa worden verlevendigd door verschillende Art Deco stijlkenmerken. In het interieur van de villa was een andere geest de baas. De salon kent Louis XV stijlkenmerken en de lambriseringen van het monumentale trappenhuis doen denken aan een negentiende eeuws bankgebouw. Ondanks deze eclectisistische trekken vormt de villa met het erachter gelegen kantoor en verbindende tuin een waar Gesamtkuntwerk.

Met de villa vergelijkbare architectuur is in Nederland moeilijk te vinden. Doet de villa bij eerste indruk denken aan het vroegere werk van Robert van 't Hoff, bij nadere beschouwing valt toch de exotische, zuidelijke sfeer op die wijst in de richting van architecten als Mallet-Stevens en Liem Bwan Tjie.

Het ontwerp en de uitwerking van de restauratie en de herbestemming staat op naam van FBW architecten. Belinda van Buiten en Antoni Folkers van dit bureau deden eerder onderzoek naar moderne Afrikaanse architectuur.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook