> > Rijksakademie hoeft niet te verhuizen

Rijksakademie hoeft niet te verhuizen

31-05-2013 - De Rijksakademie, de internationaal vermaarde postdoctorale opleiding voor beeldende kunst in Amsterdam, hoeft niet te verhuizen en kan blijven in de Kavallerie-Kazerne aan de Sarphatistraat in Amsterdam.

De verhuizing leek noodzakelijk, omdat fors wordt gekort op de subsidie van het Rijk aan de Rijksakademie. Het ministerie van OC&W, de Rijksgebouwendienst, de gemeente Amsterdam en de stichting Rijksakademie werken aan een plan waardoor de Rijksakademie kan blijven. Vanmiddag hebben de betrokken partijen een intentieovereenkomst getekend. Kern van de afspraak, waarvan de details nog moeten worden uitgewerkt, is dat de gemeente Amsterdam het pand voor circa 3,2 miljoen euro koopt van het Rijk, waarna de gemeente de grond aan de stichting Rijksakademie in erfpacht verstrekt. Naast kosten voor erfpacht is het de bedoeling dat de stichting zorgt voor ruim 3 miljoen voor opstallen en noodzakelijk onderhoud.

Momenteel is Rijksgebouwendienst 1,9 miljoen euro jaarlijks kwijt aan het beheer van het gebouw, dat in 1992 werd gerenoveerd en uitgebreid naar ontwerp van Koen van Velsen. om beter dienst te kunnen doen als opleidingsinstituut voor kunstenaars. In het plan zullen de beheerskosten van de nieuwe bezitter, de Akademie, aanzienlijk lager liggen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook