> > Officiershotel Frederikskazerne Den Haag voltooid

Officiershotel Frederikskazerne Den Haag voltooid

11-06-2013 - De door Broekbakema ontworpen nieuwbouw voor de Frederikskazerne in Den Haag is voltooid.

De bouw van een nieuwe kazerne hangt samen met de komst van het Internationaal Strafhof op het terrein van de tegenoverliggende Alexanderkazerne. De nieuwbouw vervangt het officiershotel van Mecanoo uit 2001-2004 dat daar is afgebroken.

De nieuwbouw voor de Frederikskazerne met een brutovloeroppervlak van 17.000 m² is ontworpen door Erik van Eck en Pim Pompen van Broekbakema. De 500 kamers zijn ondergebracht in een onregelmatige ring rond een binnenplaats. De binnenplaats is verbonden met de rest van het kazerneterrein door een grote opening aan de oostzijde.

De hoofdentree bevindt zich aan de binnenplaats, in het hart van het complex. De entree heeft een vide met lift en trappen naar de verdiepingen. Loopbruggen kruisen de binnenplaats voor korte verbindingen.

Er is onderscheid gemaakt tussen de gevels aan het binnenhof en aan de 'buitenzijde'. Kenmerkend voor het gevelbeeld aan de buitenzijde zijn witte horizontale gepoedercoate stalen gevelbanden. De gevel is ingevuld met ramen in aluminium kozijnen en dichte gekleurde panelen van glas. Aan het binnenhof zijn er geen horizontale banen , de gevel is hier uitgevoerd in western cedar delen.

Het ontwerp is door Broekbakema gemaakt in samenwerking met Heijmans Utiliteitsbouw, Arcadis en Burgers Ergon met advies van DGMR, Nieman en Heijmans Services ten behoeve van het onderhoud. Het ontwerp van het gebouw is onderdeel van een Design, Build en Maintaenance contract voor 30 jaar.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook