> > Heijmans realiseert nieuwbouw Frederikkazerne

Heijmans realiseert nieuwbouw Frederikkazerne

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

02-02-2011 - Heijmans Utiliteitsbouw gaat de nieuwbouw van de Frederikkazerne in Den Haag realiseren en onderhouden in opdracht van de Dienst Vastgoed Defensie, onderdeel van het Ministerie van Defensie. Het gebouw is ontworpen door Broekbakema.

Impressies van het Voorlopig Ontwerp voor de Frederikkazerne in Den Haag door Broekbakema.

De nieuwbouw bestaat uit een kazernegebouw met circa 450 kamers en een wachtgebouw; zo'n 17.000 m² bruto vloeroppervlak in totaal. Broekbakema heeft een gebouw van vier lagen rond een binnenhof ontworpen. Het complex bestaat uit een functioneel legeringgebouw met facilitaire voorzieningen en een geïntegreerd wachtgebouw dat uitzicht heeft op de toekomstige hoofdpoort van de kazerne.

Daarnaast is er een onderhoudscontract met een looptijd van 30 jaar afgesloten voor het onderhoud van de nieuwbouw. Heijmans Utiliteitsbouw, Burgers Ergon (installatietechniek) en Bestcon (prefab-betonelementen) gaan de nieuwbouw realiseren. Heijmans verzorgt het bouwkundig en installatietechnisch onderhoud. De bouw start medio 2011. De geplande oplevering van de nieuwbouw vindt plaats omstreeks juli 2012. De aanneemsom voor het ontwerp, bouw en onderhoud bedraagt ruim 28 miljoen euro.

Duurzaamheid vormt een belangrijk criterium in de gunning. Daarbij is onder meer gekeken naar de totale kosten van nieuwbouw en onderhoud. Bij de materiaalkeuze is onderhoud steeds meegewogen. Installaties zijn zoveel mogelijk binnen de gebouwschil geplaatst en daarmee buiten weersinvloeden. Hierdoor zijn minder onderhoudsbeurten nodig, wat leidt tot minimale hinder tijdens de onderhoudsperiode. Het totale ontwerp heeft, een gemiddelde GPR-score van 8,0.

De Frederikkazerne ligt aan de Van Alkemaedelaan in Den Haag tegenover de Alexanderkazerne. Hier werd in 2004 officiershotel Citadel van Mecanoo Architecten geopend. De Alexanderkazerne zal plaats maken voor het Internationaal Strafhof, dat in 2014 voltooid moet zijn.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook