> > Kantoorgebouw Stibbe door Jo Coenen A&U

Kantoorgebouw Stibbe door Jo Coenen A&U

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

15-07-2013 - Ten oosten van het WTC Amsterdam is begonnen met de bouw van het nieuwe kantoor voor Stibbe. Projectarchitect Thomas Offermans van Jo Coenen Architects and Urbanists licht het ontwerp toe.

beelden: Jo Coenen Architects and Urbanists

Het Stibbe gebouw is met het Akzo Nobel kantoor onderdeel van de eerste fase van een groter masterplan dat door de Deense Henning Larsens Tegnestue gemaakt is en nu door Bureau Zuidas wordt ontwikkeld. Het kantoor van Stibbe is gesitueerd tussen de Sint Nicolaaslyceum van DP6 Architectuurstudio en het kantoor voor Akzo Nobel dat direct naast de A10 verrijst. Een tweede fase wordt wellicht ooit gebouwd aan de oostzijde van deze drie gebouwen. Het stedenbouwkundig plan schreef de organisch gevormde voetafdruk, de vorm van het volume en bouwhoogten voor.

Het Stibbe en het Akzogebouw delen een parkeerkelder. Zowel het Akzogebouw als de parkeerkelder is ontworpen door GroupA. De footprint van het Stibbe kantoor is een grillig en gecurvde vorm. De constructie daarentegen is door Coenen grondig gerationaliseerd om enigszins aan te sluiten op de onderliggende parkeergarage. Dit is onder andere gedaan door een middenas te introduceren, de symmetrieas van het gebouw. Deze loopt van de entree in de noordwesthoek naar het zuidoosten. Thomas Offermans: "Misschien is deze as vanaf buiten niet in één oogopslag te zien, maar eenmaal binnen is deze goed te herkennen. Jo Coenen heeft hier een in het oog springend atrium ontworpen, zodat het hele gebouw in 1 oogopslag te lezen is. Dit atrium wordt gedomineerd door de zichtbare stalen constructie, de spine die de constructieve en programmatische kern van het gebouw vormt."

Een van de randvoorwaarden van bureau Zuidas voor deze locatie aan de Beethovenstraat was een publieke plint. De plint bij Stibbe bestaat uit twee lagen. De gevel van de plint volgt soms de bovenbouw, soms wijkt die terug of steekt ver naar buiten uit. De opbouw van de gevel is afhankelijk van de oriëntatie: Aan de noordzijde zal deze hoofdzakelijk uit het geelbeige Muschelkalk bestaan en in de zuidgevel zo open mogelijk is ontworpen, met hoofdzakelijk glas. Offermans omschrijft het natuursteen als een materiaal dat duurzaamheid en menselijke geborgenheid uitstraalt.

Het klassieke middendeel van het gebouw beslaat de verdiepingen 2 tot en met 7. Op deze verdiepingen zijn de kantoren gevestigd van Stibbe. Er is hier gekozen voor een vliesgevel met een stramienmaat van 1.200 millimeter.

De verticale rvs zwaarden in de gevel hebben diverse functies: het accentueren van de kromming in de gevel, het wijzigen van de verschijningsvorm van de gevel afhankelijk van je standpunt en het reguleren van de zonnewarmte en de lichttoetreding. Ter plaatse van de verdiepingsvloer was een 75 centimeter hoge band noodzakelijk om aan de brandoverslageis van een uur tussen de verdiepingen te voldoen. Deze wordt uitgevoerd in geëmailleerd glas. Offermans: "Het levert een fraai optisch beeld, zeker als iemand langsloopt of –fietst en de gevel schijnbaar steeds iets verandert."

De toren wordt bekroond met drie verdiepingen: verdieping 8, 9 en 10. Deze verdiepingen onderscheiden zich van het middendeel doordat ze terugliggen ten opzichte van de onderbouw en een gevel zonder zwaarden. Deze kroon bevat de Oval Room, de belangrijkste vergaderruimte voor de partners van Stibbe en twee externe vergadercentra, bereikbaar met een specifiek hiervoor gebouwde rechtstreekse lift.

De ontwerpers van het kantoorgebouw Stibbe zijn Jo Coenen (hoofdarchitect), Thomas Offermans (projectarchitect), Iva Konig, Guido Neijnens en Harold Aspers.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook