> > Hortus Amsterdam opent nieuw kweekhuis

Hortus Amsterdam opent nieuw kweekhuis

24-10-2013 - De Hortus Botanicus neemt deze week zijn nieuwe, door Posad ontworpen, kweekhuis in gebruik.

In deze hightech kas worden planten opgekweekt in drie verschillende klimaten, voor een nog rijkere en mooiere botanische tuin.. De zaadkamer -voor opslag, distributie en uitruil van zaden met tuinen van over de hele wereld- krijgt er ook een plek. Het gebouw doet daarnaast dienst als winterstalling en werkplaats. Met de nieuwbouw is 900.000 euro gemoeid, opgebracht door de Gemeente Amsterdam, de Hortus en de Vrienden. Vanmiddag zal de Amsterdamse wethouder Freek Ossel het gebouw officieel in gebruik nemen.

Het kweekhuis is het kloppend hart van de botanische tuin, zoals een collectiedepot dat is voor een museum. De zaden en planten worden er gekoesterd, verzorgd en grootgebracht, tot ze een plaats krijgen in de tuin. Met de nieuw geoutilleerde kas kan de historische plantencollectie van de Hortus, met 4000 bijzondere soorten, optimaal op peil worden gehouden. Deze week zijn de eerste planten al overgebracht naar de winterstalling in de nieuwbouw. De inrichting van de zaadkamer en de klimaatkassen volgt de komende maanden. De kas is niet toegankelijk voor publiek, maar kan wel voor opleidingsdoeleinden worden bezocht. Een blik achter de schermen kan altijd, via de hoge ramen aan de straatzijde.

Op de eerste verdieping van het complex zijn drie kweekcompartimenten met elk een eigen klimaat ingericht; een aride of woestijnklimaat, een tropisch en een subtropisch klimaat. Dat biedt de collectiebeheerder en tuinmannen van de Hortus nieuwe kweekmogelijkheden.

Het nieuwe gebouw aan het Hortusplantsoen, achter de eigenlijke tuin, is een ontwerp van architect Emile Revier van Posad. De kas is voorzien van klimaatbeheersing en een duurzame energievoorziening. Hoge ramen zorgen voor veel licht, terwijl schermen voor schaduw en isolatie zorgen. Er is enkel glas voor maximale lichttoetreding en dubbel glas aan de noordzijde van de kas, vloer- en luchtverwarming, een warmtewisselaar en een klimaatcomputer. De nieuwbouw kon in korte tijd en binnen budget worden gerealiseerd dankzij een gespecialiseerd bouwteam. De Gemeente Amsterdam droeg de helft van de kosten, de andere helft is door de Vereniging van Vrienden en de Hortus zelf bijeengebracht.

De Amsterdamse Hortus viert dit jaar zijn 375-jarig bestaan.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook