> > Ontwerpen collectiegebouw Boijmans gepresenteerd

Ontwerpen collectiegebouw Boijmans gepresenteerd

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

28-10-2013 - De vijf geselecteerde architectenbureaus hebben schetsontwerpen gemaakt voor het Collectiegebouw van Boijmans van Beuningen in het Museumpark te Rotterdam.

Naast de museale opslag van kunstobjecten, biedt het Collectiegebouw ruimte aan een expertisecentrum voor beheer en behoud van kunstwerken, een educatieruimte en andere publieksruimten. De komende weken geven diverse betrokken partijen hun op- en aanmerkingen op de ontwerpen. Een beoordelingscommissie van experts maakt vervolgens eind november op basis van vooraf vastgestelde criteria de definitieve keuze voor één ontwerp. Alle Rotterdammers zijn uitgenodigd om de schetsontwerpen van 30 oktober tot en met 14 november gratis te bekijken in Museum Boijmans Van Beuningen. Dit kan op vertoon van een advertentie die 30 oktober verschijnt in De Havenloods.

De vijf architectenteams zijn gekomen met uiteenlopende ontwerpoplossingen. MVRDV ontwierp een soort reusachtige spiegelende bloempot met een 'ZigZag route' door de depots. Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten is een slanke dubbeltoren voorzien van teksten op de gevel en met terras op de top. MAD, NIO & Okra ontwierpen een organisch gevormde schatkamer. Harry Gugger Studio & Barcode Architects kwamen met een eigentijdse variant op het Nederlandse archetype ‘(Pak)Huis’. Tot slot komt Architectenbureau Koen van Velsen met de minst radicale oplossing, een compact volume op enige afstand van het huidige museumgebouw. De ontwerpen laten allen zien dat het gevraagde programma voor deze locatie nogal omvangrijk is.

Nadat belanghebbenden zoals musea, bedrijven en omwonenden van het Museumpark zijn geraadpleegd, maakt een beoordelingscommissie van experts op basis van vooraf vastgestelde criteria eind november het winnende ontwerp bekend. Eind 2014 neemt de gemeenteraad het definitieve besluit tot realisatie van het gebouw.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook