> > Architectenselectie voor Collectiegebouw Boijmans

Architectenselectie voor Collectiegebouw Boijmans

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-08-2013 - Vijf architectenteams zijn geselecteerd om een ontwerp te maken voor het Collectiegebouw van Boijmans van Beuningen.

De architecten zijn Architectenbureau Koen van Velsen, het Zwitserse Harry Gugger Studio in combinatie met Barcode Architects, MVRDV, Neutelings Riedijk Architecten en NIO architecten in combinatie met het Chinese MAD architects & Okra landschapsarchitecten. Zij mogen schetsontwerpen maken die dit najaar worden gepresenteerd. MVRDV heeft in 2007 voor het Boijmans van Beuningen studies gedaan naar een nieuw depotgebouw.

De architecten zijn geselecteerd uit 47 binnen- en buitenlandse architecten door Rijksbouwmeester Frits van Dongen, stedenbouwkundige Bernadette Janssen, landschapsarchitect Lodewijk Baljon met directieleden van Museum Boijmans Van Beuningen, gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen.

De Gemeente Rotterdam, Stichting De Verre Bergen en Museum Boijmans Van Beuningen willen een Collectiegebouw van 14.000 m² realiseren, waarin de depotfunctie van het museum wordt gecombineerd met het beheer van verzamelingen van particulieren. Hiervoor hebben ze op 11 juli een intentieovereenkomst getekend. Naast de museale opslag van kunstobjecten, biedt het Collectiegebouw ruimte aan een expertisecentrum voor beheer en behoud en worden diverse publieksfuncties vervuld. Het Collectiegebouw wordt gebouwd in het Museumpark te Rotterdam en valt na de voltooiing onder het beheer van Museum Boijmans Van Beuningen.

Het Collectiegebouw bestaat uit goed beveiligde depots, waar de gemeentelijke collectie en diverse andere kunstverzamelingen onder optimale omstandigheden bewaard worden. Het gebouw is toegankelijk voor bezoekers. Zij kunnen het gebouw doorkruisen via een verrassend parcours dat door het hele pand gaat, vanaf de plint tot aan het dak. Onderweg komt hij in vrij toegankelijke publieksruimten (zoals een restaurant en expositiezalen) en ziet ruimten die beperkt toegankelijk zijn (zoals ateliers waarin kunstwerken worden behandeld, depotopstellingen achter glas).

In het najaar van 2013 zullen de vijf architecten hun schetsontwerp presenteren waarna naar verwachting voor het einde van het jaar het gekozen ontwerp en de architect bekend gemaakt zullen worden. Alle schetsontwerpen zullen na afronding van de architectenselectie tentoongesteld worden in het Museum Boijmans Van Beuningen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook