> > Spuiforum in Den Haag wordt gerealiseerd

Spuiforum in Den Haag wordt gerealiseerd

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

01-11-2013 - Het cultuurgebouw Spuiforum in De Haag wordt gerealiseerd. De Haagse gemeenteraad heeft gisteravond ingestemd met de bouwplannen.

Het nieuwe onderkomen voor het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium is ontworpen door Neutelings Riedijk architecten. De door OMA en Van Mourik Vermeulen ontworpen gebouwen van het Nederlands Danstheater en het Residentie Orkest aan het Spui moeten hiervoor wijken.

Er is in Den Haag veel verzet tegen de nieuwbouwplannen. Zo verzamelde Werkgroep Dooievaar+ ruim 9.900 handtekeningen "tégen nieuwbouw, tégen een gesloten icoon, vóór renovatie, een stedelijke openbare ruimte met een feestelijk Spuiplein."

Een alternatief plan dat deze zomer en najaar is uitgewerkt door hetzelfde architectenbureau bleek door de rigide randvoorwaarden al bij voorbaat kansloos. Dit plan voorzag in renovatie van de huidige gebouwen en hergebruik van het naastgelegen, voormalige, ministeriegebouw. Het resultaat was een inefficiënt gebouwencomplex met een ongunstige verhouding tussen netto en brutovloeroppervlak.

Het Spuiforum moet in 2018 zijn deuren openen. De bouwkosten bedragen 181 miljoen euro.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook