> > Lezing door temp.architecture in Alkmaar

Lezing door temp.architecture in Alkmaar

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

13-01-2014 - Tom Bergevoet en Maarten van Tuijl van temp.architecture geven donderdag 23 januari in Alkmaar een lezing met de titel Bouwen zonder eindbeeld.

De ruimtelijke ontwikkeling van Nederland is vastgelopen. De grootschalige, planmatige bouweconomie, die sinds de Tweede Wereldoorlog gericht is geweest op het realiseren van kwantiteit, garanties en eindbeelden, is onvoldoende flexibel om recente tendensen als leegstand en krimp het hoofd te bieden. Hierdoor neemt overal in Nederland, niet alleen in perifere gebieden maar óók in de grote steden, het oppervlak aan braakliggende bouwgrond en leegstaand vastgoed toe. In de lezing presenteren de sprekers een nieuwe, flexibele ontwikkelwijze die oplossingen biedt voor leegstand en krimp. Daarbij staan de actuele uitdagingen van de stad centraal: de transformatie van het bestaande, de invloed van de gebruiker en de omgang met een onvoorspelbaarheid. Op toegankelijke wijze worden de procesmatige, juridische, financiële en ruimtelijke instrumenten getoond, die tot nieuwe ontwikkelingen kunnen leiden. Aan de hand van gerealiseerde projecten laat hij zien hoe de flexibele stad eruit kan zien.

Tom Bergevoet (1972) woonde na zijn studie Architectuur aan de TU Delft in Japan en onderzocht daar het razendsnelle verandervermogen van Japanse steden. Tom werkte voor SANAA (Tokio), OMA, architectenbureau Koen van Velsen en architectuurstudio Herman Hertzberger. Tom is naast architect ook publicist, onderzoeker en docent aan onder meer de faculteit Bouwkunde van de TU Delft en de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.

Maarten van Tuijl (1972) is afgestudeerd in advanced architectural design aan Columbia University New York, waar hij met het project minimal urbanism (1998) een studie heeft gedaan naar lichte precisie-interventies met een groot effect op de lange termijn voor de Amerikaanse stad Peekskill. Na onder andere gewerkt te hebben voor Rafael Vinoly, Atelier Zeinstra van der Pol en UN Studio richtte hij samen met de Japanse architecte Naoko Hikami het multidisciplinaire ontwerpbureau na-ma architecture (2002) op, waarmee hij onder andere het Openbaar Ministerie in Groningen, het bezoekerscentrum voor het landgoed Schovenhorst en diverse woningbouwprojecten gerealiseerd heeft. Maarten is naast ontwerper ook publicist, onderzoeker en docent aan de TU Delft en diverse academies.

In 2011 richtten Tom Bergevoet en Maarten van Tuijl temp.architecture op, een bureau voor architectuur, stedenbouw en onderzoek dat zich richt op stedelijke transformaties. Het bureau werkt momenteel onder andere aan de verbouwing en renovatie van het Reddingsmuseum Dorus Rijkers in Den Helder en, in een internationaal team van ontwerpers, aan de transformatie van een glasfabriek in Shenzen, China. Maarten van Tuijl en Tom Bergevoet schreven samen het boek ‘De Flexibele Stad - oplossingen voor leegstand en krimp’.

De lezing wordt gehouden in de pleinzaal van het TAQATheater De Vest, Canadaplein 2 te Alkmaar om 20 uur. De toegang is vrij.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook