> > Lezingen over architecten De Klerk en Libeskind

Lezingen over architecten De Klerk en Libeskind

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

03-03-2014 - Op zondag 16 maart organiseert Gein Cultuur Groningen lezingen over de architecten De Klerk en Libeskind.

Len de Klerk verteld over de centrale figuur van de Amsterdamse School, de jong gestorven architect Michel de Klerk (1884-1923). Architect Michel de Klerk was het 25e kind van een 75-jarige diamantslijper. Door zijn vroege tekentalent mocht hij na de lagere school naar de ambachtsschool. Als 14-jarige belandde hij op het bureau van Eduard Cuypers, neef van Pierre Cuypers (Rijksmuseum, Amsterdam CS, talrijke kerken). Op Cuypers’ tekenzaal werkten toen ook Piet Kramer en Joan van der Mey, ontwerper van het bekende Scheepvaarthuis dat wordt beschouwd als het eerste gebouw dat helemaal in de stijl van de Amsterdamse School is opgetrokken. Hiermee zijn de belangrijkste architecten van de Amsterdamse School wel genoemd.

De Klerk ontwierp meubilair, interieurs, postzegels, woning- en utiliteitsbouw. Het bekendst werden zijn woningblokken, vooral ‘t Schip in de Spaarndammerbuurt, waarvoor Van der Mey het stedenbouwkundig plan had getekend. De architectuur van De Klerk is expressief en zorgvuldig toegepast op grote woonblokken die de basiselementen vormen van de monumentale stedenbouw die Berlage vanaf 1908 ontwikkelde en vervolmaakte in zijn Plan-Zuid voor Amsterdam (1915). Het hoofddoel van deze stedenbouw was de schepping van een monumentaal stadsbeeld door middel van gesloten straatwanden met ieder een eigen karakter. De architectuur ondersteunde de collectiviteit van de stedenbouw die het pad baande naar stadsuitbreidingen door afzonderlijk stadswijken als sociale eenheden met eigen voorzieningen. De Rotterdamse tuinstad Vreewijk (1915, 6.000 woningen) is daarvan een voorbeeld met een tuinstedelijk karakter.

Het gesloten bouwblok als Raumelement im Stadtbau omvatte een gemeenschappelijke binnentuin en moest voldoen aan een vooraf door een schoonheidscommissie bepaald silhouet. De vormgeving omvatte doorgaans symmetrie, hoekaccenten, vloeiende daklijnen en fantasievolle metselverbanden. De verscheidenheid binnen de eenheid van de bouwblokken (Der einheitliche Blockfront) is kenmerkend voor de Amsterdamse school. Soms was het letterlijk façadearchitectuur, want ook iemand als Michel de Klerk moest meer dan eens genoegen nemen met het ontwerp van een gevel vóór woningplattegronden die bouwondernemingen al hadden vastgesteld.

Niek Verdonk vertelt over Daniel Libeskind. Hij was erbij betrokken toen de nog onbekende Daniel Libeskind werd gevraagd iets te ontwerpen voor het 950-jarig bestaan van Groningen. Libeskind ontwierp het masterplan en nodigde 9 anderen uit om een ontwerp te maken, waaronder architecten Gunnar Daan en John Hejduk. Het resultaat zijn 10 stadsmarkeringen die in 1990 werden gebouwd.

De lezingen zijn onderdeel van een middag in het teken van de Joodse cultuur. De toegang is 10,-. De lezingen worden gehouden in Gein Cultuur Groningen, Mennohuis, Oude Boteringestraat 33, Groningen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook