> > Rein Jansma: "Sloop en nieuwbouw niet van deze tijd"

Rein Jansma: "Sloop en nieuwbouw niet van deze tijd"

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-03-2014 - Architect Rein Jansma van ZJA licht aan Architectuur.ORG zijn plan voor de verbouwing van het Feyenoord stadion toe.

tekst: Bart van Hoek / Beeld: ZJA

ZJA was ook verantwoordelijk voor de verbouwing van De Kuip in 1993. Het stadion werd toen voorzien van een dak en er werden voorzieningen gerealiseerd voor zakelijke bezoekers aan de oostzijde in het Maasgebouw.

Volgens Jansma is Red de Kuip er goed in geslaagd om het behoud van de Kuip te agenderen. "Sloop en nieuwbouw is niet van deze tijd. Het belangrijkst van De Kuip is de sfeer. In het eerdere plan van Feyenoord en Volker Wessels zou dit verdwijnen, zonder dat je weet wat je er voor terugkrijgt. Bovendien was niet duidelijk wat er met het oude stadion zou moeten gebeuren."

Een derde ring aan het stadion toevoegen blijkt niet mogelijk, omdat dit geen goede zichtlijnen oplevert. ZJA stelt voor om het veld te verlagen en de tweede ring te vergroten. Met deze uitbreiding komt het aantal plaatsen in het stadion op 63.000 plaatsen.

Het opvallendste onderdeel van het plan van ZJA is het dak. Naast het Maasgebouw wordt een tweede gebouw aan de westzijde van het stadion toegevoegd met voorzieningen voor het gewone publiek. Het nieuwe dak steunt op dit nieuwe gebouw en het Maasgebouw of zijn eventuele vervanger. Het orthogonale dak bestaat uit een stalen vakwerk van 10 meter hoog voorzien van ETFE luchtkussens. Net als in Herzog & de Meuron's Allianz Arena te M√ľnchen kunnen deze verlicht worden. Boven het veld is het dak open. Rein Jansma: "Het dak krijgt een hele ander vorm die niet hoeft te concurreren met De Kuip. Er is leesbaar wat oud en nieuw is. Dit levert een uniek beeld op. Het dak zou net als in havenloodsen kunnen worden gebruikt voor kraanbanen, bij de bouw, maar ook voor opbouw van podia voor concerten."

De verkenners Wim van Sluis, Jos van der Vegt en Hans Vervat inventariseren de mogelijkheden voor de huidige Kuip. In de maand april zullen ze een advies uitbrengen. Het ontwerp van ZJA is een van de zeven plannen voor het stadion die is uitgewerkt.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook