> > Plan emeritus hoogleraar TU Delft voor De Kuip

Plan emeritus hoogleraar TU Delft voor De Kuip

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-03-2014 - Hennes de Ridder, emeritus hoogleraar aan de TU Delft heeft zijn plan voor de renovatie van De Kuip verder uitgewerkt samen met Van Wijnen en Benthem Crouwel Architects

beelden: © Benthem Crouwel Architects

Het idee voor dit alternatief voor De Kuip is ontstaan toen Hennes de Ridder hoorde van de hoge kosten voor de nieuwe Kuip. Volgens De Ridder is slopen van het stadion onnodige kapitaalvernietiging. Samen met Van Wijnen en Benthem Crouwel is zijn plan nu doorontwikkeld.

Het veld wordt 3,25 meter verlaagd. Op de begane grond kunnen daardoor 52 extra businessunits, een ontvangstruimte, grand café en restaurant met zicht op het veld worden gecreëerd. De tribune direct aan het veld wordt uitgebreid en verbeterd. Op een horizontale ring aan de buitenzijde van het stadion, de zogenaamde Saturnus-ring, komt een promenade met horeca, kiosken en sanitaire voorzieningen. De huidige skyboxen worden behouden en de bestaande ruimtes, waaronder spelersvoorzieningen worden up-to-date gemaakt. Aldus kan met een beperkte investering veel inkomsten worden gegenereerd. De architectuur van de nieuwe zwevende ring is eigentijds en sluit tegelijkertijd naadloos aan bij de bestaande Kuip.

Het behoud van het stadion is van belang omdat het een van de vijf overgebleven vooroorlogse stadions is. Het door Brinkman en Van der Vlugt ontworpen stadion is uitgevoerd met veel staal. De Kuip is het eerste stadion met deze kenmerkende vorm specifiek ontworpen voor voetbal. Met behoud van het stadion wordt bovenal het ‘Kuip-gevoel’, de sfeer en ambiance, behouden.

Het plan is het goedkoopste plan van de zeven die er worden geëvalueerd door de drie verkenners Wim van Sluis, Jos van der Vegt en Hans Vervat. Het ontwerp is met beperkte verstoring van het spelschema te realiseren.

Deze week worden alle plannen voor De Kuip gepresenteerd aan de verkenners, die alle ontwerpen onderzoeken. Het legioen, de achterban van Feyenoord, bepaalt uiteindelijk welk plan uitgevoerd zal worden.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook