> > Nieuw gebouw voor Archief Delft in Harnaschpolder

Nieuw gebouw voor Archief Delft in Harnaschpolder

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

07-04-2014 - De combinatie Wingender Hovenier Architecten uit Amsterdam en Gottlieb Paludan Architects uit Kopenhagen heeft de Europese aanbesteding voor het nieuwe gebouw van Archief Delft gewonnen.

Het voorstel van Wingender Hovenier Architecten en Gottlieb Paludan Architects voorziet in een plint met kantoren en werkruimten en een publieke studiezaal met daarboven de depots van het archief. In de tuin achter de nieuwbouw is ruimte gereserveerd voor een toekomstige uitbreiding. Het ontwerp is geselecteerd omdat het team als beste het functioneren van een archieforganisatie heeft doorgrond en de organisatie van het gebouw daarop hebben afgestemd. Daarnaast is de beoordelingscommissie lovend over de kenmerkende bakstenen gevel en de transparantie van de begane grond die het gebouw herkenbaar maken als publieke gebouw voor Delft en omgeving.

Het nieuwe archiefgebouw komt aan de rand van het bedrijventerrein Harnaschpolder te staan. Het gebouw biedt onderdak aan de archiefcollectie en haar samenwerkingspartners en de medewerkers van het archief.  Het bestaande archiefdepot aan de Oude Delft, stamt uit de jaren 1950 en is te klein om de collectie te huisvesten. Bovendien voldoet het niet meer aan de technische eisen die de archiefwet aan de huisvesting van archieven stelt. De locatie biedt voldoende uitbreidingsruimte voor het archief op de lange termijn. Dit maakt het mogelijk voor het archief om in de regio nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan.

In de eerste ronde meldden zich 33 gegadigden voor de aanbesteding. Op basis van referentieprojecten zijn vervolgens de vijf meest geschikte gegadigden geselecteerd voor de tweede ronde. In deze tweede ronde maakten de kandidaten een schetsontwerp. De inzendingen zijn beoordeeld op de kwaliteit van het ontwerp, de functionaliteit van het gebouw, het honorarium en plan van aanpak van de ontwerper. De beoordelingscommissie bestond uit de Stadsbouwmeester, de directeur van Erfgoed Delft en het hoofd van de gemeentelijke afdeling Vastgoed. Het nieuwe archiefgebouw wordt medio 2016 opgeleverd.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook