> > Prijsvraag brugwachtershuisje te Haarlem

Prijsvraag brugwachtershuisje te Haarlem

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-04-2014 - In ABC Architectuurcentrum Haarlem worden de prijsvraagontwerpen voor het brugwachtershuisje bij de Melkbrug tentoongesteld.

de ontwerpen van Marjolein van Eig en Johan Selbing

Het brugwachtershuisje bij de Melkbrug in Haarlem moet worden vervangen, omdat het niet meer aan de huidige eisen voldoet. De gemeente heeft voor deze beeldbepalende plek aan het Spaarne een prijsvraag onder jonge architecten uitgeschreven. Uit 65 aanmeldingen heeft een vakjury vijf architecten geselecteerd: Dieter Blok / Carmela Bogman, Esther Stevelink, Marijn Schenk, Johan Selbing en Marjolein van Eig. Deze vijf hebben een ontwerp aan de jury gepresenteerd waaruit de jury de ontwerpen van Johan Selbing en van Marjolein van Eig heeft gekozen.

Het college heeft ingestemd met de keuze en deze worden nu voorgedragen voor de publieksverkiezing die van 9 april tot en met 6 mei plaatsvindt in het ABC. Naast de twee ontwerpen waarop gestemd kan worden, zijn alle vijf in het ABC te zien. Er kan door eenieder van 16 jaar en ouder één maal worden gestemd.

Op 8 mei wordt door wethouder Ewout Cassee tijdens een feestelijke bijeenkomst het winnend ontwerp bekendgemaakt. Hierna wordt opdracht verstrekt aan de winnende architect om een definitief ontwerp uit te werken. Naar verwachting kan het nieuwe brugwachtershuisje medio 2015 zijn gerealiseerd.

Het ontwerp van Marjolein van Eig beoordeelt de jury “de verrassende alzijdigheid van het gebouwtje, de uitstekend in de omgeving passende archetypische vorm en het traditionele materiaal- en kleurgebruik als zeer geslaagd”. Ook voor het ontwerp van Johan Selbing heeft de jury veel waardering en roemt "de eenvoudige hoofdvorm, gesloten uitstraling en messing gevelbekleding. Het gebouwtje onderscheidt zich duidelijk van zijn omgeving en heeft een eigen karakter.

De vakjury voor de selectie van architect en ontwerp voor het Brugwachtershuis Melkbrug bestaat uit Max van Aerschot (stadsbouwmeester), Wim de Wagt (architectuurhistoricus), Kier Elbers (architect), Juan Alonso (namens Vereniging Haerlem) Franz Ziegler (Cie. ARK) Rolf Tjerkstra (stedenbouwkundige gemeente Haarlem) en Gabriël Verheggen (directeur ABC).

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook