> > dJGA ontwerpt slakkenhuisvormig FPC te Gent

dJGA ontwerpt slakkenhuisvormig FPC te Gent

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

07-05-2014 - Het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Gent is op 6 mei officieel geopend. Het door de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) ontworpen gebouw is de eerste grootschalige forensisch psychiatrische kliniek in België.

beelden: dJGA en Argus photography

De tbs-kliniek beslaat circa 30.000 m² en biedt ruimte aan 272 personen. dJGA werkte voor dit project samen in een ontwerpteam met Abscis Architecten, Derveaux, Ingenium en At Osborne.

dJGA over het ontwerp: "In het zorggebouw draait het om observatie, behandeling, verpleging en resocialisatie. Het ontwerp vbeeldt het behandeltraject uit als een soort slakkenhuis, waarin de patiënt geleidelijk aan richting de uitgang beweegt. Door de heldere indeling ondersteunt het ontwerp het therapeutisch proces. Het gebouw is opgebouwd rond een rechthoekige circulatiestructuur. Op drie van de vier hoekpunten bevinden zich woonpaviljoens in een V-vorm. Aan het paviljoen bij het vierde hoekpunt is de entree met de afdeling resocialisatie toegevoegd."

De verschillen in hoogte, materiaalgebruik, kleuraccenten en ramen geven de scheiding weer tussen het woongedeelte en de behandelruimten. Met de grote raampartijen en dakkoepels valt zoveel mogelijk natuurlijk licht tot diep in de gangen en de werkplaatsen in de centrale ruimten.

Het FPC Gent ligt aan een groenzone waarop de minder beveiligde paviljoens uitkijken. De buitenruimte heeft een gemeenschappelijke tuin met sportfaciliteiten en biedt mogelijkheden voor patiënten om een (moes)tuin aan te leggen.

FPC Gent is de eerste grootschalige forensisch psychiatrische kliniek in België. In Nederland bestaat het concept van tbs-klinieken al langer. Daarom is de expertise en ervaring van dJGA bij het ontwerpen van complexe psychiatrische centra ingeschakeld. dJGA heeft in Nederland meerdere tbs-klinieken ontworpen, waaronder psychiatrisch centrum High Care in Oegstgeest waarvoor ze internationaal onderscheiden zijn met de Design & Health International Academy Award.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook