> > Van Eig wint competitie burgwachtershuisje Haarlem

Van Eig wint competitie burgwachtershuisje Haarlem

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-05-2014 - Inboarchitect Marjolein van Eig, geboren en getogen Haarlemse, heeft de competitie voor het brugwachtershuisje voor de Melkbrug in Haarlem gewonnen.

Uit de 65 inzendingen zijn in april de ontwerpen van Marjolein van Eig en Johan Selbing voorgedragen waarop het publiek mocht stemmen.

’t Melkhuisje van Van Eig is een bakstenen sculptuur. Het wordt gebouwd op de bestaande fundering van het huidige huisje. Op de begane grond bevindt zich de transformatorruimte van de brug en de toegang tot de bovengelegen brugwachtersruimte, met een waterservicepunt in de entree. De brugwachtersruimte op de verdieping heeft een splitlevel die de brugwachter een plek biedt met ruim zicht via grote ramen op het Spaarne.

Een flink overstek voorkomt direct zonlicht in de brugwachtersruimte en het dak heeft een groot oppervlak voor zonnepanelen in de kleur van de steen. De zonnepanelen maken het huisje bijna volledig zelfvoorzienend. In de 'buik' van het gebouwtje bevindt zich de transformatorruimte. De dikke geïsoleerde huid zorgt voor een fijn binnenklimaat in zomer en winter en de zwaarte voorkomt dat het smalle gebouwtje omwaait. Mocht de functie in de toekomst verdwijnen, dan is het mogelijk om er een vakantiehuisje van te maken.

De architect krijgt opdracht om een definitief ontwerp uit te werken en om een bouwvergunning aan te vragen om het gebouwtje te kunnen realiseren. Naar verwachting kan het nieuwe brugwachtershuisje medio 2015 zijn gerealiseerd.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook