> > Rijksmuseum winnaar Gouden AAP

Rijksmuseum winnaar Gouden AAP

10-05-2014 - Zaterdagavond is tijdens het Architectenbal in de Beurs van Berlage De Amsterdamse Architectuur Prijs 2014 uitgereikt aan de opdrachtgevers en architect van het Rijksmuseum.

De jury, bestaande uit architectuurcriticus Kirsten Hannema, Gianni Cito (Moke architecten) en architectuurhistoricus Rika Devos koos unaniem voor Het Rijksmuseum. De jury: “Nieuw en oud consistent en beheerst samengebracht. Met deze transformatie is een publiek interieur aan de stad toegevoegd.”

Francine Houben (winnend architect vorig jaar met Amsterdam University College) hing de gouden medailles om bij de winnaars, waaronder bij de Spaanse architect Antonio Ortiz (Cruz y Ortiz arquitectos).

Genomineerd voor de prijs waren naast het Rijksmuseum, de Kraaipanschool van Architectenbureau Hoogeveen; IKC Zeeburgereiland van Studioninedots; De Studio GAK Noordvleugel door Architectenbureau Wessel de Jonge met ZECC Architecten; Nieuw Waterlandplein van Atelier PRO; De Nationale Opera van VMX architecten; Kindercampus De Jordaan door Architectenbureau Micha de Haas; Brede School Het Meervoud van Architectenbureau Marlies Rohmer en Villa K01 van Studioninedots.

De Amsterdamse Architectuur Prijs is door ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) in het leven geroepen en wordt toegekend aan de architect en de opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project dat volgens de jury boven alle andere uitsteekt.

Eerdere won Het Rijksmuseum de Abe Bonnema Architectuurprijs 2013. Ook kregen de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz in april een lintje van de Koning voor het museumontwerp.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook