> > Cruz en Ortiz gastprofessoren aan Bouwkunde Delft

Cruz en Ortiz gastprofessoren aan Bouwkunde Delft

22-05-2014 - De architecten van het Rijksmuseum, Antonio Cruz en Antonio Ortiz, worden komend studiejaar gastprofessoren aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Zij volgen Jacob van Rijs op.

Cruz en Ortiz gaan Studio Amsterdam leiden, een masterstudio van de leerstoel Complex Projects van Kees Kaan. Ook zullen zij openbaar toegankelijke lezingen houden en deelnemen aan debatten. Zij starten op de faculteit op 1 september 2014.

Met het gastprofessorenprogramma trekt de faculteit Bouwkunde nationaal en internationaal gerenommeerde ontwerpers en onderzoekers aan. Zij dragen met hun visies en netwerken bij aan de vernieuwing van het onderwijs en onderzoek. Jacob van Rijs (MVRDV) is gastprofessor in het huidige studiejaar.

De Spaanse architecten studeerden allebei in 1971 af aan de Escuela Superior de Arquitectura in Madrid. Samen richtten zij in 1974 te Sevilla Cruz y Ortiz arquitectos op. Hun meest bekende projecten zijn de verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam, het Spaanse paviljoen op de Expo 2000 in Hannover, het La Cartuja stadion in Sevilla (1999) en de uitbreiding van het centraal station van Basel (2003).

Cruz en Ortiz wonnen verscheidene prijzen, waaronder de Premio Nacional de Arquitectura Española, de Premio Ciudad de Sevilla, de Premio Ciudad de Madrid en de Brunel 92 International Award. Zij waren gastprofessoren onder andere aan de technische hogeschool in Lausanne, de ETH Zurich, Harvard University en Cornell University. Momenteel werken zij aan het nieuwe stadion van Atlético Madrid, dat in 2016 wordt voltooid. In 2002 vestigde het architectenbureau zich ook in Amsterdam, waar het bureau onder leiding staat van lokale partner Muriel Huisman.

Bouwkundedecaan Karin Laglas: ‘We zijn blij met deze opvolgers van Jacob van Rijs, vanwege hun internationale allure, hun interessante omgang met de verbouwing van het Rijksmuseum en kennis over de stad Amsterdam, maar vooral ook vanwege hun frisse Spaanse blik.’

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook