> > VAA en ONL richten joint venture op

VAA en ONL richten joint venture op

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

04-06-2014 - Van aken architecten (VAA) en het Rotterdamse architectenbureau ONL [Oosterhuis_Lénárd] richtten een joint venture op onder de naam VAA.ONL. Dit bedrijf zal zich richten op een nieuwe ontwerpmethode die industrieel maatwerk voor de prijs van massaproductie mogelijk moet maken.

LIWA toren in Abu Dhabi van ONL

Naast de toepassing van een geheel nieuwe ontwerpmethode richt de joint venture zich op onderzoek en innovatie binnen de bouwsector en de ontwikkeling van ICT-oplossingen voor complexe ruimtelijke opgaven.

VAA.ONL zet een nieuwe ontwerpmethode in de markt die is toe te passen binnen de stedenbouw, architectuur, industriële vormgeving en beeldende kunst. Deze methode, protoBIM, maakt het mogelijk om bestaande ontwerp- en rekensoftware aan elkaar te koppelen. Zo kunnen de ontwerpers het gehele bouwproces, van schets tot beheer, vatten in een (gedistribueerd) computermodel.

De methode biedt opdrachtgevers niet alleen meer inzicht in de bouw- en beheerkosten, maar elimineert eveneens faalkosten doordat alle elementen op de bouwplaats eenvoudig zijn te assembleren. Daarnaast maakt de methode het werk op de bouwplaats veiliger. Bovendien creëert het meer mogelijkheden om iconische gebouwen te ontwerpen.

Al vanaf de eerste ontwerpfase wordt zoveel mogelijk informatie gekoppeld aan het computermodel, bijvoorbeeld de tarieven van grondstoffen, omgevingsfactoren en bijkomende kosten. Zo weet een opdrachtgever te allen tijde precies wat zijn gebouw kost.

Het digitale ontwerpbestand is ook uit te wisselen met de fabrikant van de materialen. Deze kan daardoor eenvoudig alle materialen op maat aanleveren. Het productieproces wordt op die manier direct vanuit het ontwerpmodel aangestuurd, zonder tussenkomst van handwerk of conversies. Deze benadering is een revolutionaire breuk met de vlucht naar standaardisatie in de bouw en stelt architecten en ontwerpers in staat om maatwerk te realiseren op basis van bestaande massaproductiemethodes.

Opdrachtgevers kunnen de voordelen van protoBIM benutten in dat deel van het bouwproces waar zij dat belangrijk vinden. Zo maakt de ontwerpmethode het mogelijk zeer complexe gebouwen te ontwerpen voor een vergelijkbaar budget als standaard gebouwen, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de creativiteit van het ontwerp. Daarnaast is het met protoBIM mogelijk materiaalgebruik te optimaliseren, het bouwproces te versnellen en meer rendement te behalen op projecten.

Kas Oosterhuis, oprichter van ONL en hoogleraar aan de TU Delft (Hyperbody research group, Faculteit Bouwkunde) werkt samen met zijn team al twintig jaar aan het concept parametrisch ontwerpen, waar protoBIM op is gebaseerd. Het concept is in Nederland toegepast bij het geluidsscherm langs de A2 bij Utrecht, waarin een autoshowroom is gevestigd. Het scherm van een anderhalve kilometer lang bevat niet één gelijk onderdeel. De 40.000 unieke elementen zijn rechtstreeks vanuit een digitaal 3D-model geproduceerd. Ook de recent opgeleverde LIWA toren in Abu Dhabi en het mixed-use cultureel centrum Bálna in Budapest zijn ontworpen volgens de methode van parametrisch ontwerpen.

Met behulp van VAA is de ontwerpmethode nu geïntroduceerd bij opdrachtgevers in de Verenigde Arabische Emiraten, China en het Verenigd Koninkrijk.

Ron de Goeij, directievoorzitter van VAA is trots op de samenwerking met ONL. “Onze bureaus vinden elkaar in een gelijke visie op integrale totstandkoming van de gebouwde omgeving. De rol van architecten en andere partijen in de bouwketen verandert de laatste jaren. Met het concept protoBIM is de branche een innovatie rijker die bijdraagt aan perfect bouwen.”

Professor Kas Oosterhuis, directeur van ONL [Oosterhuis_Lénárd] ziet de grootste kansen in de meer complexe ontwerpopgaven: “Complexiteit moet gebaseerd zijn op eenvoudige regels, dat maakt het verschil tussen complex en gecompliceerd. Zeker op het gebied van complexe binnenstedelijke transformatieopgaven.”

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook