> > Tentoonstelling 'Zomerdromen' in Het Nieuwe Instituut

Tentoonstelling 'Zomerdromen' in Het Nieuwe Instituut

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-06-2014 - Het Nieuwe Instituut presenteert een nieuwe reeks tentoonstellingen met materiaal uit eigen archieven en bibliotheek. ‘Zomerdromen’, te zien van 8 juli tot en met 21 september, is de eerste uit de serie.

beelden: Het Nieuwe Instituut

In deze eerste tentoonstelling staan zon, vakantie en vrije tijd centraal. Tekeningen, maquettes, foto’s en andere documenten uit de architectuurcollectie laten zien hoe Nederlanders in de vorige eeuw hun vrije tijd besteedden: buiten in de zon, in de stad, aan het water of in de natuur. De selectie varieert van ontwerpen voor zwembaden, zomerhuisjes en luxe vakantieparken tot reisschetsen en tekeningen van al dat groeit en bloeit.

In de tentoonstelling zijn de Sporthuis Centrum vakantiehuisjes van Jaap Bakema te zien, een woonhuis aan zee van F.A. Warners en een tuinontwerp van Romke de Vries, maar ook een lui strandtafereeltje van Koen Limperg, de frivole badmutsen van Hendrik Wijdeveld, en een tekening van Michel de Klerk die zijn ontwerp voor een woonhuis aan het water omgeeft met een ijl zomeravondlicht.

‘Zomerdromen’ is de eerste uit een reeks wisselende presentaties samengesteld door archivaris Alfred Marks. Aan de hand van een thema kiest hij op associatieve wijze bijzondere tekeningen, foto’s, voorwerpen en maquettes uit de collectie, met speciale aandacht voor het vrije tekenwerk en de persoonlijke documenten van architecten en stedenbouwers.

De presentaties tonen niet noodzakelijk de hoogtepunten of de iconen uit de Nederlandse architectuurgeschiedenis; ze geven dwarsdoorsnedes uit de collectie met werk van bekende en onbekende architecten. Als archivaris werkt Alfred Marks al twintig jaar met de collectie. Met zijn brede kennis en ijzeren geheugen weet hij ook de onbekende stukken te vinden en het publiek te verrassen met materiaal dat zelden ergens te zien is. Zijn selecties tonen de rijkdom, diversiteit en verhalende kracht van de collectie van Het Nieuwe Instituut.

Het ruimtelijk ontwerp van de tentoonstelling is van Studio Makkink & Bey. Dit ontwerpbureau is tevens gevraagd om aan de tentoonstelling bji te dragen met een hedendaagse interventie in relatie tot het thema van 'Zomerdromen'.

'Zomerdromen' maakt deel uit van de programmalijn 'Landschap en Interieur'. Deze programmalijn stelt de vervagende grenzen aan de orde tussen stad en landschap, binnen en buiten, privaat en publiek, fysiek en digitaal.

Zomerdromen. Verrassende vondsten uit de collectie #1 is te zien van 8 juli tot en met 21 september 2014 in Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook