> > KCAP ontwerpt station en kantoor Nanterre

KCAP ontwerpt station en kantoor Nanterre

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-07-2014 - Het nieuwe station in Nanterre wordt onderdeel van het Parijse RER-netwerk.

impressies: L’autre Image

KCAP Architects&Planners heeft, in een team van internationale experts, de eerste prijs gewonnen in de architectuurprijsvraag voor een nieuw RER E - Éole - station in Nanterre, ten westen van Parijs. Réseau Express Régional is een regionaal hogesnelheid metronetwerk binnen de Parijse agglomeratie. Lijn E wordt verlengd van station Haussmann - Saint-Lazaire in Parijs naar het westen van de agglomeratie. Het programma in Nanterre omvat het ontwerp van een treinstation, een 14.000 m² kantoorgebouw evenals vier bruggen, waarvan een voetgangersbrug.

Het nieuwe station is gepland in een spoorareaal grenzend aan de voormalige industriële terrein 'Les Groues'. Dit gebied wordt tot 2025 getransformeerd tot een levendig stadsdeel voor wonen en werken. Xavier Blaringhem, verantwoordelijk voor Franse projecten bij KCAP Zürich licht toe: “Het nieuwe station is de eerste stap in de ontwikkeling van Les Groues. De bruggen verbinden het gebied met de stad en het station zal het openbaar vervoer van Parijs naar het Westen aanzienlijk verbeteren.” Station RER E Nanterre is één van drie nieuwe stations langs de 47 kilometer lange uitbreiding in westelijke richting tussen Parijs en Mantes. Er worden 600.000 tot 700.000 reizigers per dag verwacht.

KCAP: "Het ontwerp met de naam 'Twist' bestaat uit een station en een kantoorgebouw dat op verscheiden manieren op de stedelijke context reageert: met een lichte knik volgt het gebouw de Boulevard de La Défense en de Terrasses de Nanterre. Deze twist creëert ter plaatse van de terugsprong ruimte voor een plein. De stationshal is een uitsparing uit het kantoorvolume en vormt een groot raam met uitzicht over de stad. De aluminium gevel van het gebouw biedt maximale transparantie en het ontwerp van de bruggen is zo licht mogelijk om de focus op de skyline van La Défense te versterken."

KCAP werkte samen met Arcadis (engineering en teamleider), Explorations Architectures (brugontwerp en infrastructuur), D'ici là (landschap), Franck Boutte Consultants (duurzaamheid) en Mazet et associés (kostenadviseurs).

In totaal namen 4 internationale teams deel aan de wedstrijd. Realisatie van het station wordt verwacht in 2020.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook