> > Recensie: CLOG-editie Rem Koolhaas

Recensie: CLOG-editie Rem Koolhaas

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

13-07-2014 - In de laatste CLOG-editie staat Rem Koolhaas centraal. Hier een recensie.

tekst: Bart van Hoek / beelden uit het besproken boek

CLOG belicht met haar uitgaves vanuit meerdere standpunten een onderwerp dat relevant is voor de hedendaagse architectuur. CLOG verschijnt 4 keer per jaar. Eerder verschenen edities over bijvoorbeeld de Bjarke Ingels Group en brutalisme, maar ook Apple. CLOG wil met de uitgaves een tegenwicht bieden aan de hoge snelheid van publiceren via internet. Toch is op een van de eerste pagina's de Wikipedia biografie van Rem Koolhaas opgenomen.

"Rem" bevat een aantal interviews, korte teksten en afbeeldingen. Meer dan 65 mensen hebben bijgedragen aan de uitgave. Enkele pagina's met grafieken en statistieken over Rem Koolhaas doen sterk denken aan eerdere uitgaven van OMA zelf als Content en SMLXL. Voor de uitgave zijn personen ge-interviewd die belangrijk waren voor de ontwikkeling van OMA / Rem Koolhaas. Zoals Madelon Vriesendorp en Zoe Zenghelis, met Elia Zenghelis en Rem Koolhaas de oprichters van OMA; constructeur Cecil Balmond met wie Koolhaas projecten realiseerde als bijvoorbeeld De Kunsthal, Casa de Muscia en CCTV; en Erez Ella die met Joshua Prince-Ramus in New York voor OMA werkte en in dezelfde plaats een nieuw architectenbureau oprichtte: REX. Jammer is dat BIG-architect Bjarke Ingels, fotograaf Iwan Baan en maquettebouwer Vincent de Rijk niet wilden meewerken aan deze CLOG.

De interviews zijn het meest lezenswaardig. Ook komt hierin de formule van CLOG het meest tot zijn recht; OMA en Rem Koolhaas worden belicht vanuit verschillende invalshoeken. Het interview met Madelon Vriesendorp en Zoe Zenghelis gaat vooral over het begin van OMA. Vriesendorp: "It was always Rem who got all the jobs and did the running around."

Enkele vragen komen in de interviews telkens terug. Wat is de werkwijze van Rem Koolhaas en zijn OMA? Wat is het verschil tussen OMA en de architectenbureaus die ex-medewerkers oprichtten? En wat gebeurt er met OMA als Rem Koolhaas niet langer betrokken is bij OMA? Op deze laatste vraag antwoord Winy Maas (MVRDV): "Ik kan me voorstellen dat ze zich op de lange termijn ontwikkelen als een groot betrouwbaar bedrijf zoals SOM of KPF. In Nederland ontbreekt nog zo'n architectenbureau."

Ook de zoon van Rem Koolhaas, Tomas, komt ook aan het woord. Als 12-jarige leverde hij een bijdrage aan SMLXL met een strip over de bouw van Byzantium in Amsterdam. Nu werkt hij als filmmaker aan een documentaire over zijn vader. De film die dit jaar moet verschijnen draagt dezelfde titel als dit boek: "Rem."

Informatie: Rem / hoofdredacteur: Kyle May / Engelstalig / 184 pagina's / afmetingen: 14,0 bij 21,4 cm / softcover / uitgever: CLOG / ISBN 978-0-9904224-0-2 / Prijs: 20,- dollar.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook