> > Johannes Vermeer Prijs voor Rem Koolhaas

Johannes Vermeer Prijs voor Rem Koolhaas

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-04-2013 - De Johannes Vermeer Prijs 2013 is toegekend aan Rem Koolhaas.

De Johannes Vermeer Prijs,de staatsprijs voor de kunsten, is in 2008 ingesteld door toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ronald Plasterk.

De jury over de keuze: "Koolhaas heeft niet alleen een uitzonderlijke staat van dienst als ontwerper en bouwer, ook zijn bijdrage aan het internationale debat over bouwkunst is steeds opnieuw essentieel voor allen die betrokken zijn bij de strategische planning van metropolen. Dat geldt in het bijzonder daar waar de wereld te maken heeft met grote bevolkingstoename en snel veranderende economieën. Tot ver buiten Europa bekommert hij zich over de vraag hoe de gebouwde omgeving van nu moet aansluiten op de omstandigheden van de bewoners van straks."

De jury prijst Koolhaas vanwege de tomeloze energie waarmee hij met zijn bureau OMA blijft zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de gebouwde wereld vorm te geven. Zij vindt het oeuvre van gebouwen die hij in de loop van enkele decennia overal ter wereld heeft neergezet van uitzonderlijke zeggingskracht en allure, en heeft hem op grond daarvan unaniem voor de prijs voorgedragen.

De jury van de prijs bestaat dit jaar uit Janine van den Ende (voorzitter), Marie Hélène Cornips, Hans Goedkoop, Erwin Olaf en Omar Munie.

De Johannes Vermeer Prijs is uitgereikt aan Pierre Audi (2009), Alex van Warmerdam (2010), fotograaf Erwin Olaf (2011) en beeldend kunstenaar Marlene Dumas (2012). De prijs bestaat uit een geldbedrag van 100.000 euro, dat vooral bestemd is voor de realisatie van een speciaal project.

Minister van Cultuur Jet Bussemaker reikt op 21 oktober de prijs uit aan Koolhaas in het Rijksmuseum.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook