> > KCAP en EVR ontwerpen woontoren Antwerpen

KCAP en EVR ontwerpen woontoren Antwerpen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

15-07-2014 - KCAP Architects&Planners ontwerpt in samenwerking met het Gentse architectenbureau evr-Architecten Toren Striga 1 in Antwerpen. De woontoren is een van de drie torens binnen het project Nieuw Zuid, een nieuw woongebied aan de Schelde.

beelden: KCAP Architects&Planners

De beoordelingscommissie met daarin de opdrachtgever Triple Living en vertegenwoordigers van de stedelijke diensten selecteerde het team KCAP EVR voor het ontwerp. Het masterplan van het stadsdeel Nieuw Zuid is van Studio Associato Secchi-Viganò.

Het winnende ontwerp is een gevarieerde woontoren met geïntegreerde kantoor- en commerciële functies. Met zijn bijzondere ligging aan het park van het nieuwe woongebied rijst de toren met 80 meter hoogte als een nieuw icoon voor Antwerpen Zuid omhoog. Het 15.000 m² omvattende gebouw bestaat uit een onderbouw van vier lagen en een 26 verdiepingen tellende toren. Beide vormen één geheel.

Het ensemble wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan woontypologieën voor verschillende doelgroepen: jonge gezinnen, ouderen, alleenstaanden en werkende stellen. Gezien de bijzondere locatie aan het park bevinden zich een groot aantal woningen op maaiveldniveau.

De gevels bieden ruimte aan individuele invullingen met terrassen, tuinen, wintertuinen en/of tuinbergingen. De terugspringende gevelvlakken worden ingericht als collectieve groene tuinen voor de bewoners. De plint bevat een dubbel hoge passage, lobby’s voor de kantoren en de woningen en een actief grondgebonden woonprogramma.

“Het ontwerpteam slaagde erin om een integraal duurzaam ontwerp voor te stellen. Zowel sociale als technische aspecten werden uitgewerkt en kregen een architecturale vertaling,” prijst de jury. “Het is een integraal concept, gezinsvriendelijk en bovendien ook een elegant en licht gebouw.”

Het ontwerpteam KCAP EVR combineert bijzondere expertise op het gebied van stedelijke architectuur en duurzaamheid. Daarnaast wordt het team aangevuld door Bureau Bouwtechniek, als kostendeskundige en voor site supervisie.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook