> > Recensie: MVRDV - Evolutionary City

Recensie: MVRDV - Evolutionary City

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-08-2014 - Nummer 173 van het Spaanse tijdschrift El Croquis gaat over MVRDV. Een recensie.

tekst: Bart van Hoek / beelden uit de besproken uitgave

El Croquis is een van de bekendste tijdschriften ter wereld. Eigenlijk kan het nauwelijks meer een tijdschrift worden genoemd, de editie over MVRDV telt meer dan 250 pagina's.

Het recent verschenen "MVRDV - Evolutionary City" is de derde uitgave van El Croquis over MVRDV en behandelt het werk van het architectenbureau van 2003 tot heden. Ook in dit nummer wordt de bekende formule gehanteerd met een tekst over het architectenbureau, een interview met de architecten en uitgebreide projectdocumentatie. Een van de dingen waarmee El Croquis zich onderscheidt van andere bladen is dat ze deze projecten door een eigen fotograaf laten vastleggen.

De oprichters (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries) van MVRDV werden geïnterviewd door Nanne de Ru en Charles Bessard van Powerhouse Company. Du Ru en Bessard zeggen geïnspireerd te zijn door MVRDV. Ze namen deel aan Maas' KM3-Studio en ontwierpen twee gebouwen in het Olympiakwartier te Almere, de wijk waarvoor MVRDV het stedenbouwkundig plan maakte. Het gesprek gaat over de context waarin het architectenbureau moet werken, de samenwerking binnen het bureau en er buiten, en het ontwikkelen van telkens nieuwe prototypes door MVRDV. In verband met de context komt het (nogal veranderende) architectuurklimaat in Nederland aan de orde. Van Rijs: "..people don't really know about this new populist, conservative debate going on in the Netherlands. People abroad still mostly talk about Super Dutch."

De tekst van Aaron Betsky is getiteld "Towards the two millimeter icon - MVRDV assembles." In dit met heldere schema's van MVRDV's gebouwen geïllustreerd artikel bespreekt hij het werk van MVRDV. Kenmerkend voor het werk van MVRDV is volgens hem het gebruik van simpele volumes, tegenstellingen en het archetype. Betsky koppelt drie thema's aan projecten van MVRDV: stapelen (bijvoorbeeld Villa VPRO, Nederlands Paviljoen voor EXPO 2000 in Hannover en de Markthal), vorm (Gemini Residences te Kopenhagen, China Comic and Animation Museum en de Boekenberg) en afbeelding (De Glazen Boerderij in Schijndel). In de tekst is een foutje geslopen, MVRDV ontwierp niet voor het Nederlandse, maar het Zwitserse Emmen een woonwijk.

In de projectdocumentatie komt een selectie van 22 projecten aan bod; van het cultureel centrum Matsudai in Japan uit 2003 tot de Rotterdamse Markthal die in oktober open gaat. Deze projecten zijn degelijk gedocumenteerd met foto's, impressies, schema's, plattegronden, doorsneden; en dat zie je niet heel vaak in architectuurpublicaties: details. De tekeningen zijn een stuk duidelijker dan in MVRDV's vorig jaar verschenen monografie.

"MVRDV - Evolutionary City" is een waardevolle aanvulling op de eerste twee delen van El Croquis over MVRDV.

Informatie: MVRDV 2003-2014 - Evolutionary City / auteurs: Nanne de Ru, Charles Bessard, Aaron Betsky / Fotografie: Hisao Suzuki / Spaans en Engelstalig / Semi-hard cover / 256 pagina's / Afmetingen: 24 x 34 cm / Gewicht: 2 kg / Uitgever: El Croquis / Prijs: 54,00 euro (digitale editie: 14,00 euro)

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook