> > Veiling unieke foto's bouw Schiphol

Veiling unieke foto's bouw Schiphol

09-09-2014 - Online veilinghuis Catawiki veilt 125 unieke foto's die 50 jaar geleden zijn genomen tijdens de nieuwbouw van Luchthaven Schiphol. De veiling eindigt woensdagavond.

De bouw van Schiphol was één van de grootste en meest spraakmakende bouwprojecten uit die tijd. In de veiling worden onder andere 60 foto's aangeboden van de Amsterdamse fotograaf Aart Klein (1909 - 2001). De foto's geven een beeld van de architectuur en de inrichting van de nieuwe gebouwen.

Volgens veilingmeester Eddie Marsman van Catawiki gaat het om een bijzondere veiling. ''Het zijn historische foto's omdat er in de afgelopen 40 jaar veel gebouwen op Schiphol zijn aangepast en veranderd. Deze prachtige zwart-wit foto's laten zien hoe het originele Schiphol er uitzag''. Alle foto's in de veiling zijn afkomstig uit het archief van Leo Jonkers, één van de architecten die betrokken was bij het ontwerp van Schiphol. Jonkers was de architect achter enkele grote bouwprojecten uit de jaren zestig en zeventig, zoals het Stationsgebouw van Schiphol en het hoofdkantoor van Martinair.

Het topstuk van de veiling is echter geen foto, maar een eerste ontwerptekening van Schiphol gemaakt door Leo Jonkers. Op deze gesigneerde tekening gaf hij een sfeerimpressie van hoe het nieuwe Schiphol er uit zou moeten komen te zien. De verwachting is dat de tekening zo'n 2.000 euro zal opleveren.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook