> > Maas: "De stad is gaan leren leven met deze schaal"

Maas: "De stad is gaan leren leven met deze schaal"

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

07-10-2014 - Architect / directeur Winy Maas en projectarchitect en -manager Renske van der Stoep van architectenbureau MVRDV gaven 30 september een rondleiding door de vorige week geopende Markthal in Rotterdam.

tekst en foto's: Bart van Hoek / tekeningen: MVRDV

De Markthal heeft 96 marktkramen onder een boog van 228 woningen. Onder de grond bevindt zich een supermarkt en een parkeergarage met 1.200 plaatsen. De kopgevels zijn van glas. De dichte delen van hetzelfde materiaal als de bestrating van het plein.

De Markthal is de eerste van een nieuwe generatie grote gebouwen in de stad met een mix van publieke, commerciële ruimten en wonen. Volgend jaar wordt het Timmerhuis van OMA opgeleverd, een gebouw met de publieksbalies van de gemeente en wonen. Ook zijn er plannen voor het Forum-gebouw, een gebouw met winkels, wonen en een hotel naast de Koopgoot. Winy Maas: "De locatie van de Markthal is aan een van de grootste pleinen van Europa. De stad is gaan leren leven met die schaal. Wat wordt de volgende stap?"

Voor de Markthal werd in 2004 een prijsvraag uitgeschreven voor teams met aannemers, beleggers en architecten om een project met parkeren, wonen en Markthal te ontwerpen. Winy Maas: "De gemeente was gefascineerd door deze combinatie." MVRDV ontwierp niet een gebouw met losse bouwdelen met de verschillende functies of een gebouw waarin deze verschillende functies zijn gestapeld, maar een integraal gebouw.

Als referentieprojecten noemt Maas de Marktkauf in Den Haag, "Zo moest het niet worden" en de Mercat de Santa Caterina van architecten Enric Miralles en Benedetta Tagliabue in Barcelona (2005) een markthal met een golvend dak in felle kleuren. Winy Maas: "De Markthal is in feite een omgekeerde Miralles."

Veel besproken is het kunstwerk aan de binnenzijde van de hal. Aan dit kunstwerk dankt het een van de bijnamen, de Sixtijnse Kapel. Het eerste idee was om een kunstwerk uit LED-schermen te maken. Maas: "We zijn hier lang mee doorgegaan, maar de prijzen van LED-schermen daalden niet genoeg om dit haalbaar te maken."

Daarna is MVRDV gaan onderzoeken of een geprint kunstwerk haalbaar was. Hiervoor werd een prijsvraag uitgeschreven die door kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam van the Mothership is gewonnen. Arno Coenen: "We wilden een kunstwerk maken dat geen collage is, maar een soort Panorama Mesdag, dat uitgaat van één standpunt." Het resultaat is het kunstwerk "Hoorn des Overvloeds" waarin afbeeldingen van voedsel die in de Markthal te verkrijgen zijn worden getoond. Het kunstwerk meet 120 bij 90 meter en is geprint op de 4.500 aluminium panelen van 1,5 bij 1,5 meter aan de binnenzijde van de Markthal. Het kunstwerk is gerenderd met software van animatiestudio Pixar. Het kunstwerk heeft digitaal nooit als één afbeelding bestaan, dit zou leiden tot een afbeelding van 1,47 terabyte en 400.000 megapixels. Hardware en software kan dergelijk grote afbeeldingen niet aan, dus werd de afbeelding gerenderd in 100 afzonderlijke fragmenten.

Op de begane vloer van de Markthal zijn 96 winkelunits te vinden die 70 uur per week open zullen zijn. Belangrijk bij het ontwerp van deze eenheden waren de daken waar de bewoners van de woningen op neerkijken. Er mochten bijvoorbeeld geen airco’s op de daken komen. Er zijn daken met groene planten, glazen platen en, speciaal voor de horeca, daken met een terras. De marktvloer staat in verbinding met de ondergrondse parkeergarage via roltrappen. Archeologische vondsten uit de bouwput van de Markthal zijn tentoongesteld in de door Kossmann,dejong ontworpen tentoonstelling De Tijdtrap.

In de hoefijzervormige boog zijn 126 koopwoningen en 102 huurappartementen gerealiseerd. Op de bovenste verdieping bevinden zich 24 appartementen. Deze hebben patio’s met een glazen vloer die uitkijken op in de ondergelegen hal. De woningen worden ontsloten door zes entrees. Op de tiende verdieping is een corridorontsluiting.

Renske van der Stoep was afgelopen 9 jaar betrokken bij de realisatie van de Markthal, eerst als projectarchitect, daarna als projectmanager. Zij toont diverse bouwkundige oplossingen. Tussen de aluminium panelen met daarop het eerder genoemde kunstwerk zijn onopvallend voorzieningen opgenomen zoals ventilatie openingen voor de woningen in de horizontale voegen en rails voor de onderhoudscabine in de verticale voegen. Ze laat ook de aansluiting van de glazen kabelnetgevel op beide kopgevels met het maaiveld zien. Roosters in de vloer binnen en buiten zorgen voor luchtaanvoer. Tegelijk zorgen ze er voor dat het publiek afstand houdt tot de glazen gevel. Renske van der Stoep noemt als grootste uitdaging het consequent uitwerken van het ontwerp: "Als architect ben je toch een kleine schakel in het geheel."

Er circuleerden al diverse bijnamen voor de Markthal: de Koopboog, de Sixtijnse Kapel en de Vreetkeet. Er werd zelfs een online enquête georganiseerd, waarbij er kon worden gestemd op de beste bijnaam. Winy Maas zegt hierover: "Die bijnamen zijn een komisch onderdeel van de Rotterdamse cultuur. Ik denk dat de naam gewoon Markthal wordt, die naam is duidelijk genoeg."

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook