> > Komende oktober 8e editie filmfestival AFFR

Komende oktober 8e editie filmfestival AFFR

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-06-2015 - Van 8 tot en met 11 oktober vindt in filmtheater LantarenVenster de achtste editie van het Architectuur Filmfestival Rotterdam AFFR plaats.

Met ruim honderd internationale documentaires, speelfilms en korte films en verschillende debatten, lezingen en seminars biedt het festival een podium voor de discussie over de stad en de toekomst van ruimtelijke ontwikkeling.

Film is een van de meest toegankelijke media om de complexiteit van stedenbouw en architectuur aan de orde te stellen. Door de films in een specifieke context te programmeren en hieraan debatten met filmmakers, architecten, filosofen en stedenbouwkundigen te verbinden, is het festival toegankelijk voor een breed en internationaal publiek. Bezocht door zo’n zesduizend stads-, architectuur- en filmliefhebbers is AFFR het grootste architectuur filmfestival ter wereld.

AFFR is opgebouwd uit verschillende thematische programmaonderdelen waarin de actualiteit resoneert. Sommige films laten de nieuwste tendensen binnen cinema en architectuur zien, andere films zijn meer analytisch of juist kritisch van aard. Het centrale thema van AFFR 2015 is GLOBAL HOME.

De definitie van het huis en het thuisgevoel zijn onderhevig aan de veranderingen in de wereld.Het reizen van continent naar continent is vergemakkelijkt; tegelijkertijd kan alles met een druk op de knop vanachter het bureau worden opgelost.

Vragen die gesteld worden zijn: hoe verandert de stad ten gevolge van het toenemend tijdelijk verblijf? Hoe gaat de nieuwe (netwerk) stad eruit zien? Hoe maak je een thuis als je ontheemd bent? Wordt de stad van de toekomt een groot hotel? Waar liggen de grenzen van permanentie en tijdelijkheid, identiteit en anonimiteit, het gebouwde of het virtuele huis? Aan de hand van een aantal intrigerende films bediscussieert AFFR de stad van de toekomst met filmmakers, filosofen en onderzoekers.

Enkele van de vele films die vertoond worden zijn: Concrete Stories (Lorentz Findeisen, 2014) waarin de bewoners van ‘betonnen woningen’ in Europa vertellen over hun leven in de industriële sociale woningbouw; Concrete Love (Maurizius Staerkle-Drux, 2014) volgt de dagelijkse routine van de inmiddels vierennegentig-jarige architect Gottfried Böhm en schildert een intiem portret van de architect en de complexiteit en onafscheidelijkheid van werk, liefde en kunst; The Chinese Mayor (Zhou Hao, 2015) over een burgemeester die om economische groei en toerisme in China’s meest vervuilde stad Datong te stimuleren 140.000 woningen vernielt en herplaatst de bewoners voor de herbouw van de oude stadsmuur; Modern Ruin: a Worlds fair paviljon (Matthew Silva, 2015) over New York State Paviljon, eens het symbool van de wereldtentoonstelling in New York, 1964/1965, nu een spookachtige herinnering aan wat later de jaren van het optimisme zou worden genoemd: de eerste helft van de jaren zestig.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook