> > Nabeschouwing Architectuur Film Festival

Nabeschouwing Architectuur Film Festival

12-10-2011 - Afgelopen weekend vond in LantarenVenster te Rotterdam het zesde Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR) plaats. Twee populaire films waren Mission Statement en How much does your building weigh, Mr. Foster.

In een volle zaal 1 ging de film "Mission Statements - The architecture of Dutch diplomacy" van Jord den Hollander in première. De documentaire laat vier Nederlandse ambassades zien, in de plaatsen Paramaribo (architect: Lucien Lafour), Maputo (architect: Claus en Kaan), Addis Abeba (architect: Dick van Gameren en Bjarne Mastenbroek) en Berlijn (architect: Rem Koolhaas / OMA). De film laat de omgeving van de ambassades zien en zoomt vervolgens in op hoe de gebouwen functioneren. Ook komen de architecten aan het woord om een toelichting op het ontwerp te geven. Hoogtepunt in de documentaire is de demonstratie van de talrijke bijzondere deuren in de ambassade te Berlijn, waaronder een verborgen "James Bond deur". "Mission Statements" bevat ook het hilarisch en cynisch commentaar van de gebruikers over het gebouw, waaronder een medewerker die toont hoe hij moet vluchten uit het gebouw, via een luik en een sprong van 3 meter. De documentaire doet hiermee even denken aan de film HouseLife over de ook door Koolhaas ontworpen villa in Bordeaux, die geplaagd wordt door lekkage en andere bouwkundige gebreken.

"How much does your building weigh Mr. Foster" is een documentaire rond de Britse architect. De kijker ziet hem vliegen en skiën en uiteraard het verhaal van zijn architectenpraktijk, dat op het hoogtepunt voor de kredietcrisis 1.400 medewerkers had. Foster start als architect bij een lokale architectenbureau, studeert in de Verenigde Staten, werkt kort samen met Richard Rogers en maakt zijn eerste spraakmakende ontwerpen, waaronder Sainsbury Centre for Visual Art en het Willis Faber gebouw. Zijn bureau ging bijna failliet aan de eerste echte grote opdracht, de Hong Kong Shanghai Bank in Hong Kong. De hoge kwaliteit van de opnamen in "How much does your building weigh Mr. Foster" komen goed tot zijn recht op het grote scherm van zaal 1 van LantarenVenster.

Ook deze editie van het AFFR kon het publiek een oordeel geven over de films. De top 5 van de best gewaardeerde films bestond uit: Mission Statement (1), How much does your building weigh, mr. Foster (2), Lost town (3), Eye above Praque (4) en Medianeras (5).

Met meer dan dertig premières en de nieuwe locatie LantarenVenster heeft het festival aan allure gewonnen. De volgende editie van het AFFR staat gepland voor oktober 2013.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook