> > Time Machine thema Architectuur Film Festival 2013

Time Machine thema Architectuur Film Festival 2013

01-07-2013 - TIME MACHINE is het thema van het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR) 2013, dat van 10 t/m 13 oktober plaatsvindt in bioscoop LantarenVenster.

Op de posters van het AFFR 2013 prijkt het beeld van een toneelspeelster uit een kostuumdrama, tegen een achtergrond van hijskranen en hoogbouw. Een surrealistische still, afkomstig uit de film Estate. Hierin wordt een groep bewoners gevolgd, die in het kader van participatie, aan een toneelstuk werken over hun woonwijk (een Londense buurt) die op de schop gaat. Estate is één van de films op het AFFR die zich afspelen op het moment dat de ene periode afgesloten wordt en een andere begint. Het staat symbool voor de tijd waarin we leven, een tijd die draait om transformatie. Een tijd waarin we heel bewust bezig zijn met verleden en toekomst. In de stad is er leegstand, de waarde en invulling van gebouwen staat ter discussie. Films als Unfinished Italy, Reconversão en Unfinished Spaces brengen de levenscyclus van een gebouw goed in beeld. Van net gebouwd en in gebruik tot onbenut of herbestemd.

Maar de tijdmachine voert ons ook terug. De film Drop City, bijvoorbeeld, neemt je mee naar de jaren zeventig, waarin hippies en dropouts hun eigen idealistische samenlevingsvorm probeerden op te zetten. Drop City was zo’n levendige experimentele nederzetting vol met koepelgebouwen à la Buckminster Fuller. In 1973 werd het verlaten en sindsdien is het een ghost town. In totaal worden op het AFFR zo’n 100 films gedraaid. Van nieuwe speelfilms en cultklassiekers, van animatie tot documentaires. Eén ding hebben de films gemeen. Architectuur en ‘de stad’ spelen altijd een cruciale rol.

Het AFFR brengt niet alleen architectuur in 2D, maar laat bezoekers ook genieten van film op spectaculaire locaties. In de weken voorafgaand aan het festival zijn er rooftopscreenings. Op daken van Rotterdamse gebouwen wordt een tijdelijke bioscoop gecreëerd en kan men film kijken op grote hoogte.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook