> > Rijnboutt ontwerpt transformatie Citroëngebouw

Rijnboutt ontwerpt transformatie Citroëngebouw

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

31-08-2015 - De voormalige noordelijke Citroëngarage aan het Stadionplein in Amsterdam krijgt een nieuwe bestemming. Het gebouw gaat onderdak bieden aan kantoren, horeca en winkels.

Eigenaar Bouwinvest heeft Rijnboutt geselecteerd als architect. ‘Het gebouw wordt alzijdig en opener. We stellen het rijksmonument daarmee beschikbaar voor de stad,’ zegt architect Frederik Vermeesch. ‘Dit wordt een bruisende plek met een grote aantrekkingskracht.’

Op het Stadionplein staan twee markante Citroëngebouwen, beide ontworpen door architect Jan Wils (1891-1972). Ze maken deel uit van het terrein rond het Olympisch Stadion, de bekendste schepping van deze Nederlandse architect. Het eerste gebouw (1929-1931) deed dienst als showroom, magazijn, kantoor en garage. Dit Zuidgebouw krijgt vanaf 2016 een tweede leven naar ontwerp van BiermanHenket Architecten. Ten noorden van dit pand werd tussen 1959 en 1962 een tweede gebouw neergezet in een strakke, modernistische bouwstijl. Het Noordgebouw (ca.15.000 m2) nam de functie van garage over van het oude gebouw, dat vanaf dat moment werd ingericht als kantoor en verkoopruimte.

Eigenaar Bouwinvest heeft Rijnboutt begin 2015 geselecteerd als ontwerper voor een nieuwe bestemming van dit Noordgebouw. De verbouwing wordt de katalysator van een gebiedsontwikkeling, zegt Frederik Vermeesch: ‘De Citroëngebouwen liggen op een prachtige locatie. Dit wordt een hotspot, een plek waar je naartoe wilt – vergelijkbaar met de Westergasfabriek, de Hallen of The Bank aan het Rembrandtplein.’

Vandaar ook dat de gedachten voor het Noordgebouw uitgaan naar vele functies in plaats van één: kantoren, winkels en horeca. De visie van Rijnboutt (‘Het geheel is meer dan de som der delen’) sluit daarmee naadloos aan op wat eigenaar Bouwinvest met beide gebouwen wil. De vastgoedvermogensbeheerder heeft de monumentale panden eind 2014 van Citroën Nederland gekocht om ze een multifunctionele invulling te geven, aansluitend op het eigen bezit in de directe omgeving.

‘Bouwinvest benadert het gebied integraal, en wij spelen daarop in,’ zegt Vermeesch. ‘Het is een uitdagende opgave. Er zullen goed doordachte ingrepen nodig zijn om van het noordelijke gebouw een duurzaam, aantrekkelijk kantorenverzamelgebouw met andere functies te maken. Zo zullen we daglicht moeten brengen in de kern van dit grote volume van 50 bij 70 meter. De monumentale hellingbanen voor auto’s zullen we een plaats geven.

De verbouwing begint in 2016, de oplevering is een jaar later.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook