> > Bouw Blokken 1a & 1b Zeeburgereiland van start

Bouw Blokken 1a & 1b Zeeburgereiland van start

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

15-10-2015 - Vandaag geeft wethouder Laurens Ivens het startteken voor de bouw van de Blokken 1a & 1b op de noordpunt van het Zeeburgereiland in Amsterdam. Studioninedots ontwierp in opdracht van de Alliantie en Lingotto een complex van twee torens met 144 woningen, direct naast de brug naar Schellingwoude.

Deze locatie vraagt volgens studioninedots om een groots gebaar en de torens zijn dan ook zo ontworpen dat alle bewoners er een fantastisch uitzicht krijgen over de stad, het IJ en het BuitenIJ.

Komend vanuit Amsterdam Noord markeert vanaf 2017 vooral de hoogste van de twee torens de entree van het eiland. De torens staan samen op een dek, worden naar boven toe smaller en tonen zich vanuit iedere hoek met een ander silhouet. Om de paar verdiepingen verspringen namelijk de volumes, neemt het aantal woningen per verdieping af en bieden de ‘set backs’ plaats aan privé-buitenruimtes en groene daken. De twee ritmes in de alzijdige gevelindeling spelen het spel van het verspringen mee.

De gebouwen zijn compact georganiseerd rond een kern waaraan alle functionele ruimtes van de woningen zijn gesitueerd. Daardoor kunnen alle woon- en slaapkamers maximaal op het uitzicht worden georiënteerd. Deze woonkwaliteit wordt iedere bewoner geboden, ongeacht sociale- of middenhuur.

De woningen in de laagste toren (1b, De Generaal) zijn huurwoningen in het middensegment; de toekomstige bewoners van de hoogste (1a, Akropolistoren) zijn 55+ers, lid van Vereniging Akropolis. In het gebouw worden collectieve voorzieningen gerealiseerd voor de vereniging en voor de buurt. Bewoners van beide torens delen de buitenruimte van het iets opgetilde dek – met ook daar het weidse zicht over het BuitenIJ.

Studioninedots realiseerde eerder op het Zeeburgereiland het Integraal Kindcentrum. Ook ontwierp het architectenbureau studentenwoningen die langs de IJburglaan worden gebouwd.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook