> > Kunstwerk Équipe en ARCAM op Centrumeiland IJburg

Kunstwerk Équipe en ARCAM op Centrumeiland IJburg

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-07-2015 - Deze zomer verschijnt op het Centrumeiland van IJburg het kunstwerk De Pioniers Piketten: een landschap van duizend piketpaaltjes.

In het eerste weekend van september wordt het laatste piketpaaltje geslagen. 's Nachts lichten de paaltjes op, waarvan 151 paaltjes in het bijzonder. Deze verwijzen naar de ingestuurde ontwerpvoorstellen van 151 Amsterdammers voor de toekomstige invulling van het Centrumeiland.

Het kunstwerk wordt gerealiseerd door Équipe voor Architectuur en Urbanism, in opdracht van ARCAM, het architectuurcentrum van Amsterdam. De gemeente Amsterdam maakte ARCAM voor één jaar beheerder van het Centrumeiland. De utopische ideeën van Amsterdammers werden geïnventariseerd, wat uiteindelijk resulteerde in drie ontwerpscenario's. De gemeente gaat hier nu verder mee aan de slag.

Het kunstwerk verbeeldt de ingestuurde ontwerpvoorstellen. Kunstenaarscollectief Équipe voor Architectuur en Urbanism gebruikt het piketpaaltje om het pionieren op het land van IJburg te verbeelden. Dit resulteert in een interactief kunstwerk waarbij bezoekers door een deel van de installatie worden geleid. Op deze manier wordt de betrokkenheid van de mensen zelf, de pioniers en plannenmakers benadrukt.

De Pioniers Piketten is één van de drie Stad in Zicht kunstwerken die deze zomer door ARCAM wordt gerealiseerd. Naast De Pioniers Piketten realiseert Studio Valkenier deze zomer 'Het Baken van IJburg' en stedelijk ontwerpbureau Golfstromen komt met het evenement 'IJburg Serveert'. Samen vertalen zij op een creatieve manier de ontwerpvoorstellen die ARCAM in 2014 inventariseerde in opdracht van de gemeente Amsterdam.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook