> > ARCAM inventariseert plannen Centrumeiland IJburg

ARCAM inventariseert plannen Centrumeiland IJburg

15-03-2014 - Gisteren heeft Wethouder Maarten van Poelgeest het Centrumeiland symbolisch aan ARCAM-directeur Yvonne Franquinet overhandigd.

Met het aannemen van een miniatuurversie van het eiland, start een traject waarin ARCAM de inventarisatie van de plannen voor de volgende fase van IJburg overneemt van de gemeente.

Direct riep Franquinet eenieder op om mee te denken over de toekomst van de stad. Hiertoe wordt in 2014 steeds het publieke debat met Amsterdammers en professionals georganiseerd onder de titel 'Stad in Zicht'.

De gemeente Amsterdam heeft voorlopig de planvorming voor de tweede fase van IJburg, Centrumeiland, stilgelegd. Het eiland wordt momenteel opgespoten en spreekt in deze fase enorm tot de verbeelding. Vanaf nu is iedereen, van student tot professional, van buurtbewoner tot ondernemer, uitgenodigd mee te denken over de toekomstige inrichting van het Centrumeiland. De meest inspirerende plannen zullen in de zomer van 2014 worden tentoongesteld in het hart van Amsterdam, buiten, aan de kade van het Oosterdok.

ARCAM gaat ideeën verzamelen, wild én basic, droom én realistisch, en, wellicht nog belangrijker, kennis overdragen. Na de analyse van de oogst aan plannen, nodigt ARCAM inzenders uit om samen te participeren in een cursus stedenbouw. Aan de hand van Centrumeiland, een lege ruimte, werken amateurs en professionals aan ideeën over het ontwikkelen van een nieuwe stad. In de cursus worden ervaringen meegenomen uit de rijke traditie van de Amsterdamse stedenbouw, met onder meer H.P. Berlage en Van Eesteren, het Oostelijk Havengebied en het huidige IJburg. Met de ervaringen uit het verleden en de uitdagingen die deze tijd met zich meebrengt, kan het Centrumeiland gezien worden als case voor een nieuwe manier van stedelijke ontwikkeling.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook