> > Expositie over Amsterdamse hotels bij ARCAM

Expositie over Amsterdamse hotels bij ARCAM

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

06-01-2015 - In de expositie City Hotels te ARCAM worden vijftien karakteristieke voorbeelden geëtaleerd van bijzondere of monumentale gebouwen die tot hotel zijn getransformeerd.

Voormalige scholen, banken, kantoren of een diamantslijperij zijn de afgelopen jaren verbouwd tot hotels met functies die behalve voor hotelgasten nu ook uitdrukkelijk voor Amsterdammers toegankelijk zijn. Denk hierbij aan de trend om in hotels te gaan eten en drinken, om er yogalessen te volgen of - heel uitzonderlijk - er te schaatsen op het dak. Amsterdammers zijn dan ook steeds vaker te vinden in hotels in eigen stad - zonder in te checken.

Door de deuren te openen voor bewoners presenteren deze City Hotels zich als de ontmoetingsplek van bewoners en bezoekers - global meets local. Dit wordt versterkt doordat in het verbouwingsontwerp de historische en monumentale waarde van de gebouwen tot uitgangspunt zijn genomen. Hierdoor verbinden hotels zich met de geschiedenis van de plek en zijn bewoners. Deze hotels komen tegemoet aan de wens van bezoekers om in contact te komen met de stad en zijn bewoners. Tegelijkertijd geven zij op deze manier vaak prachtige monumentale ruimte terug aan de stad.

Amsterdam is in het afgelopen decennium zo'n 100 hotels rijker geworden. Meer dan de helft werd gehuisvest in gebouwen met een bijzondere culturele of monumentale waarde. Gebouwen die daardoor een tweede of derde leven kregen, waarbij voor het ontwerp van de transformatie dankbaar gebruik werd gemaakt van de oorspronkelijke architectuur en oorspronkelijke functie. Dat de nieuwste hotels zich met al hun publiek toegankelijke voorzieningen presenteren als stadshotel loopt in de pas met zowel actuele internationale trends als het Amsterdamse beleid.

Arcam en Office Winhov tonen deze ontwikkeling in de expositie City Hotels aan de hand van tekeningen, foto's, objecten en diagrammen. Bovendien verhalen auteurs (onder wie Nina Weijers, Alma Mathijssen en Bart de Baets) over de culturele impact van deze stadshotels.

In de expositie City Hotels worden het Andaz Amsterdam Prinsengracht, art'otel amsterdam, Conservatorium Hotel, Grand Hotel Amrâth Amsterdam, Hotel De Hallen, Ramada Apollo Hotel Amsterdam Centre, Sir Albert Hotel, The Student Hotel, Hotel V Nesplein, Volkshotel, W Hotel Amsterdam, Waldorf Astoria Amsterdam, WOW Amsterdam en Zoku getoond.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook