> > Recensie: People Place Purpose

Recensie: People Place Purpose

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

04-01-2016 - Eind vorig jaar is het boek People Place Purpose van Mecanoo / Francine Houben verschenen. De publicatie van het boek valt samen met de viering van het 30 jarig bestaan van het architectenbureau en de uitreiking van de Prins Bernard Cultuurfonds Prijs aan Francine Houben.

Ruim 30 jaar geleden startte Francine Houben met 4 medestudenten Mecanoo architecten. Ze hadden eerder de prijsvraag voor de studentenhuisvesting aan het Kruisplein in Rotterdam gewonnen. Mecanoo realiseerde aanvankelijk veel sociale woningbouw. Later komen daar scholen en publieke gebouwen als theaters en bibliotheken bij. In de jaren negentig vertrokken partners Roelf Steenhuis, Erick van Egeraat, Chris de Weijer (DP6) en Henk Döll die ieder hun eigen architectenbureau startten. Francine Houben zet Mecanoo voort dat succesvoller is dan ooit met bijvoorbeeld de in 2013 voltooide bibliotheek in Birmingham, het in aanbouw zijnde National Kaohsiung Center for Arts in Taiwan en de recente opdracht voor de Public Library in New York City. In 1984 begon Mecanoo in een kamer van architectenbureau OD205 (wat staat voor Oude Delft 205). Tegenwoordig heeft het bureau meer dan 100 werknemers in 3 panden aan de Oude Delft.

In de inleiding van "People Place Purpose" beschrijft Herbert Wright hoe Mecanoo qua stijl en filosofie verschilt van zijn concurrenten aan de hand van enkele sleutelprojecten. Mecanoo heeft geen duidelijke huisstijl. Een van de weinige elementen die regelmatig terugkeert is het gebruik van "Mecanoo-blauw." Mecanoo laat zich voor zijn projecten met regelmaat inspireren door lokale elementen, zoals de cirkels van gashouders of de Banyan bomen in Taiwan. In 2000 omschreef Houben 10 statements die Mecanoo's ethos en cultuur beschrijven. De statements als Natuur, Duurzaamheid en Opdrachtgever keren in aangepaste vorm terug in "People Place Purpose." Duurzaamheid is nu bijvoorbeeld gewijzigd in "Collectieve verantwoordelijk voor duurzaamheid". Elk statement wordt toegelicht met een korte tekst en een afbeelding.

People Place Purpose toont middels 17 projecten de grote verscheidenheid van Mecanoo's oeuvre, waaronder veel gepubliceerde oudere projecten als de kapel in Rotterdam Crooswijk, de woontoren Montevideo op de Kop van Zuid, het Trusttheater in een voormalige Amsterdamse kerk en de bibliotheek van de Technische Universiteit in Delft. Gek genoeg ontbreekt de voor het architectenbureau belangrijke sociale woningbouw in deze selectie. Wel goed vertegenwoordigd zijn meer recente projecten als de bibliotheek in Birmingham, een stapeling van 3 verschillende doosvormige volumes die in het interieur door cilindervormige vides met elkaar worden verbonden en het nog in aanbouw zijnde National Kaohsiung Center for Arts in Taiwan. Dit laatste gebouw heeft een enorme schaal: het meet 157 bij 226 meter en verbindt vloeiend vijf verschillende podia: een concertzaal met 2.000 stoelen, een operazaal met 2.260 stoelen, een theaterzaal met 1.254 stoelen, een kamermuziekzaal van 470 stoelen en een openluchttheater. De gebogen vorm van de foyer tussen deze zalen is geïnspireerd op de bayan-boom die groeit in het park waar het cultuurpark gebouwd wordt. De vloer loopt vloeiend over in wand en dak dankzij de technieken van lokale scheepsbouwers.

Het boek wordt gecompleteerd door een tekst over de naam en het logo van het architectenbureau, een kijkje in de kantoren te Delft, Washington DC, Manchester en Kaohsiung en een tijdlijn met belangrijkste publicaties, opleveringen en prijzen in ruim 30 jaar Mecanoo. "People Place Purpose" is een mooie presentatie van een van Nederlands succesvolste architectenbureaus dat waarschijnlijk zijn meest spraakmakende projecten nog moet gaan opleveren, zoals het eerder genoemde National Kaohsiung Center for Arts, de Martin Luther King Jr. Memorial Library in Washington D.C. en New York Public Library in New York.

People, Place, Purpose. The World According to Mecanoo Architects / auteur: Francine Houben / introductie: Herbert Wright / Hardcover; 22 x 17 cm / 400 pagina’s / Engelstalig / 730 fullcolour- en zwart-witillustraties / Uitgever: Artifice / Prijs: € 26,00 / ISBN 978 1 908967 61 9

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook