> > Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Houben

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Houben

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

30-04-2015 - De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar architect Francine Houben. Koningin Máxima reikt op maandag 30 november 2015 de prijs uit.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een oeuvreprijs van 150.000 euro die jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds wordt toegekend aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op gebied van cultuur of natuur in Nederland.

Francine Houben krijgt de Cultuurfonds Prijs vanwege haar decennialange staat van dienst als internationaal toonaangevend architect. Haar gebouwen kenmerken zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid, zo vindt het College van Adviseurs van het Cultuurfonds die de voordracht voor de prijs doet. Haar gebouwen worden wereldwijd gezien als voorbeelden van een architectuur waarin de mens centraal staat en die aansluit bij de lokale cultuur.

Francine Houben (Sittard, 1955) is een van de meest invloedrijke architecten van dit moment. Als creatief directeur van Mecanoo brengt ze stedenbouw, landschap, architectuur, restauratie en interieur op een coherente manier samen. In Delft werd onlangs de door Francine Houben ontworpen stationshal geopend. Verder ontwierp ze onder andere de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft, de woontoren Montevideo in Rotterdam en het Openlucht museum in Arnhem. Daarnaast was ze curator van de eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam in 2003.

Francine Houben is actief over de hele wereld. Afgelopen week opende in Boston het Bruce C. Bolling Building, een stadskantoor van grote betekenis voor de wijk Roxbury. Momenteel werkt Francine Houben aan de renovatie van de Martin Luther King Jr. Memorial bibliotheek in Washington. In Taiwan verrijst naar haar ontwerp het grootste culturele complex van Azië met meerdere concertzalen en een operahuis. De alom geprezen bibliotheek van Birmingham werd vorig jaar tot favoriet gebouw van Engeland gekozen door de kijkers van de BBC.

Francine Houben kreeg de afgelopen jaren grote internationale waardering. Ze is lid van de Akademie der Künste Berlijn en de Nederlandse Akademie van Kunsten van de KNAW. Het Britse Architects’ Journal riep haar in 2014 uit tot ‘Woman Architect of the Year’.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuur. Eerdere winnaars zijn Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook