> > Architect Francine Houben zakenvrouw van het jaar

Architect Francine Houben zakenvrouw van het jaar

18-03-2008 - Francine Houben (1955), directeur Mecanoo architecten te Delft, heeft 17 maart de Prix Veuve Cliquot voor zakenvrouw van het jaar 2008 ontvangen uit handen van minister van Economische zaken Maria van der Hoeven.

De jury bestond uit voorzitter Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, Loek Hermans, voorzitter MKB Nederland, Bernard Wientjes voorzitter VNO-NCW, Corien Wortman, Europarlementariër en Marlies Dekkers, zakenvrouw van het jaar 2007.

Deze onderscheiding, die in 16 landen wordt uitgereikt, ontvangt Francine Houben vanwege haar ondernemerschap, visie, zakelijke en maatschappelijke invloed en haar leidinggevende capaciteiten. Francine Houben is een van de weinige vrouwelijke architecten die met haar bureau Mecanoo een prominente positie heeft verworven, aldus het jury rapport. Tevens prijst de jury de innovatieve kracht van Mecanoo dat onder andere tot uiting komt doordat Francine Houben het thema mobiliteitsesthetiek op de maatschappelijke agenda heeft gezet. Zij deed dit voor het eerst tijdens een lezing in 1998 voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat en daarna in de VROM-raad. Wereldwijd bracht ze het thema onder de aandacht als curator/directeur van de Eerste Internationale Architectuur Biënnale van Rotterdam in 2003.

Francine Houben staat bekend om haar innovatieve ontwerpen met een bijzondere aandacht voor de locatie, materialisering, detaillering en duurzaamheid. Een recent voorbeeld is het ontwerp voor het National Performing Arts Center in Kaohsiung, Taiwan, dat geïnspireerd is door de Banyanbomen op de locatie. Francine Houben: "Deze prijs zie ik niet alleen als een eer voor mijzelf en het Mecanoo-team, maar ook als een erkenning voor de professionaliteit van de creatieve industrie. Mijn ondernemerschap was een noodzaak. Ik barstte van de ideeën, van de energie en van de ambitie. En om al die dromen waar te maken heb je eigen opdrachtgevers en adviseurs nodig, en ook een groot en breed eigen team dat in je gelooft en samen aan een professionele organisatie bouwt. Dat is Mecanoo geworden, tachtig man en vrouw sterk."

Recente ontwerpen van Francine Houben/Mecanoo zijn het Paleis voor Justitie, Córdoba, Spanje (2006-2011), het Theater en congrescentrum La Llotja de Lleida, Spanje (2005-2008), Business Innovation Centre FiftyTwoDegrees, Nijmegen (2001-2007) en Montevideo, Rotterdam (1999-2005). Eerder ontving Francine Houben vele onderscheidingen waaronder Honorary fellowships van het American Institute of Architects. Francine Houben en Mecanoo werden de afgelopen jaren uitgenodigd voor verscheidene internationale tentoonstellingen. 16 april 2008 opent in Milaan het Mecanoo-paviljoen A Piece of Banyan als onderdeel van de Interni Green Energy Design Exhibition. In mei verschijnt een nieuwe monografie over Mecanoo.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook